TIEN GEWELDIGE GROENE IDEEËN VOOR UW FIETSENWINKEL 

 

De fietsindustrie is misschien wat traag van start gegaan, maar begint nu een paar groene versnellingen hoger te schakelen. Terwijl grote merken hun milieu-, sociale en bestuurlijke (ESG) beleid uitstippelen en kleinere, wendbare merken hun gewicht overtreffen met innovatie, spelen fietswinkels ook een rol. Ben jij daar al één van? 

Zo niet, en je vraagt je af wat je nog meer kunt doen om je beste beentje voor te zetten op milieugebied, dan hebben we een aantal geweldige ideeën om te delen. Van de merken die je op voorraad hebt tot de manier waarop je producten verpakt en zelfs hoe je de fietsenwinkel inricht en schoonmaakt, deze lijst bevat een aantal eenvoudige voordelen die je meteen toepast en een aantal grotere, mogelijk meer baanbrekende suggesties. Zoals altijd horen we graag van je wat je nog meer aan de lijst kunt toevoegen.    

  1. Ontwikkel een ESG-beleid voor je fietswinkel

Oké, laten we eerst het papierwerk afhandelen en dan beginnen met wat sappigere ideeën. We raden dit aan als startpunt omdat het een solide startpunt is. Het ontwikkelen van een ESG-beleid voor je bedrijf is een kans om te bepalen wat belangrijk is voor jou en je klanten. Hieruit volgt een raamwerk over hoe je elementen binnen het beleid kunt bereiken. 

Het is een geweldige blauwdruk om je op het juiste spoor te houden. Het is ook een kans om transparant te zijn naar je klanten en je bedoelingen te laten zien. Deze zullen altijd weerklank vinden bij een groeiend, betrokken publiek dat zal waarderen wat je doet en je ongetwijfeld zal belonen met hun loyaliteit. 

  1. Stal milieuvriendelijke fietsmerken in 

We hebben al eerder gezegd dat fietsmerken steeds meer kiezen voor een duurzamere toekomst. Hoewel niemand 100% koolstofneutraal is, zijn hun inspanningen oprecht. 

Grote merken zoals Trek voorzien hun hoofdkantoor en alle productie in de VS nu van energie uit hernieuwbare bronnen. Ze financieren verantwoorde routesystemen voor openbaar gebruik, verminderen plastic voor eenmalig gebruik en gebruiken gerecycled plastic voor de productie van fietsaccessoires zoals bidonhouders en helmen. 

In de wereld van wielerkleding maken wereldnamen als Santini SMS steeds meer gebruik van gerecyclede stoffen en garens (hun wereldkampioenstruien zijn duurzaam sinds 2021) en geavanceerde technologie om afval te verminderen. Ze maken beperkte productoplages van restjes, kiezen voor composteerbare TIPA-verpakkingen en kopen waar mogelijk lokaal in.   

En dan zijn er nog bedrijven die niet zozeer adoptanten zijn, maar uitvinders. Op de Taipei Cycle Show van vorig jaar kwam het gesprek op gang toen de Taiwanese bandenproducent Maxxis Seawastex onthulde, een programma dat erop gericht is oude visnetten die in zee worden gegooid te verwerken tot nylondraden voor de productie van banden. Laten we afwachten wat dat oplevert. 

Start-ups zoals antidot, een 100% biologisch afbreekbaar fietsreinigingsmerk uit Duitsland, laten zien hoe cool groen kan zijn. Met al hun productie in een straal van 150 km en het gebruik van 90% hernieuwbare grondstoffen en zoveel mogelijk gerecycled plastic, dragen ze hun steentje bij aan een lage CO2-voetafdruk.

  

  1. Gerenoveerde fietsen aanbieden 

Zo goed als nieuw is retro-edgy. Het is al tientallen jaren cool in andere sectoren van het leven (denk aan vintage kledingwinkels, tweedehandswinkels en natuurlijk auto’s), maar het wordt nu ook populair in de wereld van fietsen. 

Op voorwaarde dat de fietsen grondig zijn onderhouden in jouw winkel en je ze hebt hersteld tot een bijna nieuwe functie en vorm, is iedereen een winnaar. De klanten hebben gewonnen omdat ze een (bijna) gloednieuwe set wielen hebben gekregen voor een fractie van de prijs. Jij hebt gewonnen omdat je winst hebt gemaakt op een lage aankoop (en je hebt ongetwijfeld een doorlopend fietsonderhoudsplan ingecalculeerd als onderdeel van de deal), en het milieu heeft gewonnen omdat jullie allemaal hergebruiken in plaats van consumeren. 

  1. Championeer fietsen voor stedelijke mobiliteitsprojecten 

Jullie doen dit waarschijnlijk al jaren, maar we zetten het er toch even bij voor de volledigheid. Amsterdam, Kopenhagen, Utrecht… Decennialang hebben deze steden het licht laten schijnen op door pedalen aangedreven stedelijke mobiliteit. Jongere steden zoals Melbourne, Vancouver en Portland, Oregan, maken steeds meer gebruik van fietsvriendelijke planning en beleid, maar er kan meer gedaan worden. 

Wees de voorvechter van deze zaak – ga naar je lokale parlementslid, organiseer strategisch uitgestippelde winkelritten, verspreid flyers en word het bastion van gezond verstand in de gemeenschap. 

  1. Doe een milieu-audit van je bedrijf 

Tenzij je in een grote stad bent gevestigd en over de middelen beschikt, is het onwaarschijnlijk dat je één persoon zult vinden die een uitgebreide milieu-audit van je bedrijf komt uitvoeren. Je hebt echter wel toegang tot bijvoorbeeld een elektricien of een loodgieter en zij zijn goed geplaatst om te bepalen hoe efficiënt je je energie, water en afvalwater gebruikt. 

Door energiezuinigere lampen en waterefficiënter kraanwerk te introduceren, bespaar je geld in je bedrijf en help je het milieu te redden. Het is belangrijk om ergens te beginnen, dus gebruik je beschikbare middelen om te bepalen hoe groen je bedrijf is (of niet is). 

Maar er zijn genoeg andere initiatieven die geen vakman nodig hebben om te benadrukken. Toegewijd recyclen, de raambekleding vervangen zodat er meer natuurlijk licht in het gebouw komt, warmteafvoergaten dichten en waterlekken voor eens en altijd stoppen zijn gemakkelijke winsten. Je hebt er geen expert voor nodig; gewoon iemand die rondloopt, ze identificeert en er iets aan doet. 

  1. Verander je fietstas in een bewegend reclamebord 

Wat is er nieuw aan boodschappentassen met een winkelmerk? Winkeliers doen het al jaren! 

Dat is waar, maar we hebben het niet over plastic tassen met je logo of papieren tassen met een inktstempel van je merk. We hebben het over relatief kosteneffectieve canvas tassen die een leven lang meegaan. Ze zullen veranderen in stevige, betrouwbare bibliotheektassen, boodschappentassen, zwemtrainingstassen; wie weet wat ze nog meer zullen dragen en waar ze het nog meer zullen dragen! Ze zullen een lang en voorspoedig leven leiden met jouw merk in het middelpunt. 

  1. Omarm biofilie in je fietsenwinkel

Biofilie is het nieuwe modewoord, maar het is gewoon een mooie naam voor het creëren van een nauwere band met de omgeving. Wij mensen verleggen graag grenzen en herdefiniëren realiteiten. We zijn echter het gezondst als we dicht bij de natuur zijn. Dus breng de natuur naar je toe. 

Zet waar mogelijk ramen open en laat frisse lucht binnen (in plaats van airconditioning). Praat met je plaatselijke bloemist of plantenkwekerij en haal wat prachtig groen in huis. Waarom kijk je niet of je kunt onderhandelen over een soort lokale promotie? Je krijgt de planten gratis als je promoot waar ze vandaan komen. Als je geen vertrouwen hebt in iemands groene vingers, zorg er dan voor dat het een Monstera of een Slangenplant is. 

  1. Verpulver je papieren verpakkingen tot mulch 

Over groen gesproken, dit zet ons aan het denken over circulaire economieën. Je hebt waarschijnlijk een gestage stroom karton en papier die je winkel binnenkomt en uiteindelijk via de recyclebak weer verlaat. Misschien kun je nog een stapje verder gaan. 

Investeer ten eerste in een goede papiervernietiger die de hoeveelheid weggegooid papier aanzienlijk kan verminderen. Ten tweede, heb je een gemeenschappelijke tuinorganisatie, een schooltuin of een ander groen initiatief zonder winstoogmerk? Karton kan prima worden gebruikt als mulch, dus neem contact op en kijk of je andere inwoners een handje kunt helpen. 

  1. Schoon groen 

We hebben het eerder gehad over schoonmaakmiddelen voor fietsen, maar hoe zit het met schoonmaakmiddelen voor winkels? 

Van het schoonmaken van de personeelstoiletten en de keuken tot het vegen van vloeren, banken en ramen – het is gemakkelijk (en goedkoop) om groen te gaan. Dump de chemicaliën en vervang ze door iets simpels als een oplossing van azijn en water. Als je de geur niet lekker vindt, voeg je gewoon vers citroensap of wat essentiële oliën toe. Als dat niet lukt, zijn er meer milieuvriendelijke opties in de schappen van de supermarkt. 

  1. Communiceer je ESG-inspanningen met klanten 

Wees luid en trots over wat je doet om het milieu te helpen. Dat zal klanten aanspreken. Sta ook open voor hun ideeën – moedig je gemeenschap aan om suggesties te doen; je weet nooit waar het je kan brengen en welke deuren het kan openen. 

Het BikeExchange team is er om u te helpen. Als je kennis wilt maken met bepaalde merken, meer informatie wilt over een van deze ideeën, of connecties wilt met andere fietsenwinkels waarvan we weten dat ze fantastisch werk doen op dit gebied, neem dan contact met ons op! 

Word nu actief
Sluit je fietsenwinkel aan