In de afgelopen jaren hebben de fietsindustrie en fietsretailers geleerd hoe ze moeten overleven in een constant veranderende economische omgeving. Omdat we weten dat het er in de toekomst niet makkelijker op zal worden, hebben we het gedrag van onze klanten geanalyseerd en drie belangrijke trends geïdentificeerd om retailers en merken te helpen zich beter te positioneren voor de toekomst:
  • Het belang van omnichannel ervaringen Door online en offline touchpoints aan elkaar te koppelen, kunnen retailers een consistente aanwezigheid creëren en de klantrelatie versterken.
  • De rol van ROPO-strategieën ROPO-strategieën (Research Online, Purchase Offline) erkennen de waarde van online onderzoek dat uiteindelijk leidt tot offline aankopen.
  • De voordelen voor retailers Met omnichannel ervaringen en ROPO-strategieën kunnen retailers langdurige klantrelaties opbouwen en herhalingsaankopen stimuleren.

Winkelgedrag op de fiets verschuift naadloos tussen on- en offline

Vandaag de dag bewegen consumenten zich tussen digitale, fysieke, virtuele en sociale platforms en bezoeken aan lokale winkels. De grenzen zijn vervaagd. Dit gedrag zal in de toekomst nog sterker worden. Online onderzoek en deskundig advies spelen een doorslaggevende rol, vooral bij de aankoop van fietsen en vrijetijdsproducten. Dit effect staat bekend als het “ROPO effect”. ROPO betekent “Onderzoek online, koop offline” – we hebben hier vorig jaar al gedetailleerde informatie over gegeven in de Digital Hub. Klik hier voor het artikel De bronnen waar consumenten nieuwe producten en diensten ontdekken worden ook steeds uitgebreider doordat ze surfen op sociale mediakanalen, video’s streamen en videogames spelen. In de toekomst zal het bij retail dan ook niet gaan om welk kanaal klanten gebruiken, maar om het creëren van een soepele overgang tussen de plaatsen waar advies, ontdekking, selectie en consumptie plaatsvinden. 

Winkeliers moeten goed nadenken over hoe ze zich willen presenteren

Juist omdat de grenzen tussen online en offline blijven vervagen. Vooral functies zoals Reserve & Collect versterken de klantenbinding en bieden shoppers de mogelijkheid om online informatie in te winnen en vervolgens aanvullend advies te krijgen bij het doen van een aankoop. Vooral advies van getraind personeel en fietsexperts bouwt vertrouwen bij de klant op, wat een doorslaggevende rol speelt in het succes van een lokale winkelier in een omgeving met een overaanbod en veel concurrentie. Het beste hieraan is dat het een perfect platform creëert om extra verkopen te doen (zoals accessoires en kleding) en om punten te scoren met professionele diensten zoals fietsmontage of reparaties.

Partnerschappen worden steeds belangrijker

Fiets Klanten laten hun aankoopbeslissingen steeds meer afhangen van de vraag of bedrijven en producten overeenkomen met hun persoonlijke waarden en behoeften. Omgekeerd betekent dit dat de band met een specifiek merk naar de achtergrond verdwijnt. 73 procent van de kopers verwacht dat merken inspelen op hun individuele behoeften en verwachtingen.  Om de klantloyaliteit verder te verhogen, moeten merken en fietsretailers de kans grijpen om samenwerkingen aan te gaan met gespecialiseerde online marktplaatsen en andere digitale diensten. Marktplaatsen hebben het voordeel dat het hele assortiment tegen lage kosten beschikbaar kan worden gemaakt. Moderne online marktplaatsen werken voor elke sector en worden voortdurend uitgebreid met nieuwe functies en diensten. Een goed voorbeeld is het gebruik van chatbots bij besluitvorming en real-time advies. Efficiënte prekwalificatie vindt plaats door het gebruik van AI en intelligente taalmodellen. Belangrijke vragen met betrekking tot betalingsverwerking en leveringsvoorwaarden kunnen worden opgehelderd voordat de daadwerkelijke online aankoop wordt gedaan. Dit bespaart retailers en marktplaatsbeheerders niet alleen tijd, maar ook middelen die dringend nodig zijn voor advies van de klantenservice of direct ter plaatse. Het OC&C rapport “Trading Places” voorspelt een groei van 15% voor de toonaangevende online marktplaatsen in de komende jaren. De verwachting is zelfs dat in 2025 de uitgaven aan marktplaatsen de omzet in traditionele e-commerce in de categorieën retail en vrije tijd zullen overtreffen.  In een zeer concurrerende markt zoals de fietsindustrie is het daarom des te belangrijker voor retailers om de juiste partner te vinden. Personalisatie, innovatie en service kunnen je onderscheiden van de concurrentie en klanten een betere winkelervaring bieden. 

Duurzaamheid blijft aan belang winnen

Duurzaamheid in omnichannelverkoop is niet alleen een trend, het zal in 2024 een noodzaak zijn. Consumenten worden zich steeds bewuster van de ecologische en sociale impact van hun aankopen en willen steeds vaker producten en diensten kopen die in lijn zijn met hun waarden. Van merken wordt ook meer transparantie verwacht. Shoppers willen weten waar hun producten vandaan komen, hoe ze zijn gemaakt en welke impact ze hebben op mensen en de directe omgeving. Moderne online marktplaatsen spelen nu in op deze trend. Vooral het leasen van fietsen en de verkoop van gebruikte fietsen spelen hier een doorslaggevende rol. De klant kan de fiets van zijn keuze op de marktplaats kopen, precies zoals hij dat wil. De dealer die de fiets verkoopt, profiteert van het duurzame imago en wordt positief herinnerd door de klant.  De drie hierboven beschreven trends hebben nu al een grote invloed op de detailhandel en zullen dat ook in 2024 en daarna blijven doen. Fietsretailers die deze trends oppikken en begrijpen hoe ze deze kunnen integreren in hun bedrijfsmodel, zullen de concurrentie in de toekomst een stap voor zijn. Ze moeten in staat zijn om met succes tegemoet te komen aan de behoeften van bewuste consumenten. Als de toonaangevende online marktplaats voor fietsen en digitale diensten voor meer dan 10 jaar, is het BikeExchange platform speciaal ontwikkeld voor fietsenwinkels om de online zichtbaarheid te vergroten en nieuwe klanten en omzet te genereren voor de deelnemende winkels. Bovendien geloven wij dat klantenservice en persoonlijke relaties sleutelfactoren zijn voor duurzame groei in zo’n concurrerende branche. Als BikeExchange partnerwinkel word je ondersteund door je persoonlijke accountmanager, een ervaren digitale expert in de fietsindustrie, die jouw winkel klaarstoomt voor succes. Je krijgt onmiddellijk ondersteuning bij al je vragen en problemen, professionele hulp bij het maken van je winkelprofiel en voortdurend advies om de prestaties van je winkel op de markt te verbeteren. Zoals je ziet is er veel te doen in het nieuwe fietsjaar. Het beste is om het samen aan te pakken en met BikeExchange heb je een betrouwbare partner om jouw fietsbedrijf naar een hoger niveau te tillen.
Word nu actief
Sluit je fietsenwinkel aan