Wanneer ze op de juiste manier worden benut, kunnen online of digitale marktplaatsen een reis met één ticket zijn die uw IBD naar ongeëvenaarde groei, verkoop en online bereik leidt, om nog maar te zwijgen van gestroomlijnde processen en logistiek.

Dit is echter geen one-size-fits-all proces, en het is van vitaal belang om de juiste digitale marktplaats voor uw bedrijf te vinden. Het is dan van cruciaal belang om te begrijpen hoe u een best practice-aanwezigheid kunt creëren die ervoor zorgt dat u met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt.

Het goede nieuws is dat dit niet overweldigend hoeft te zijn – het is gewoon een kwestie van de juiste informatie.

Wat is een digitale marktplaats?

Op het eerste gezicht zijn online marktplaatsen de tussenpersonen tussen verkopers en consumenten, die de twee bij elkaar brengen en hen in staat stellen transacties uit te voeren.

Stel je in vereenvoudigde termen een winkelcentrum voor.

Het winkelcentrum zit vol met individuele retailers en consumenten, marketing en promoties zijn overal zichtbaar. Zet dat winkelcentrum nu online, houd het 24/7 open en tadaa, je hebt een digitale marktplaats.

Dit voorbeeld doet niet helemaal recht aan de ongelooflijk geavanceerde platforms die marktplaatsen zijn. Eén ding is zeker; de juiste markt heeft een opmerkelijk potentieel om groei te stimuleren, omzet te genereren en de efficiëntie voor bedrijven te verbeteren.

Wat zijn de voordelen van digitale marktplaatsen?

In het kort,, ze kunnen een kosteneffectieve strategie zijn om uw bedrijf snel op te schalen. Hier is hoe:

Veel verkeer

Tenzij u bereid bent een klein fortuin uit te geven aan online advertenties en gespecialiseerde SEO-bronnen, kan uw bedrijf niet concurreren met het verkeer dat een online marktplaats kan genereren. Het lijkt een beetje op het voorbeeld van het winkelcentrum: er zullen altijd meer bezoekers komen dan een enkele fysieke winkel kan bereiken.

Grote uitgaven voor online advertenties

Een best practice-marktplaats investeert aanzienlijke middelen in online marketing door middel van advertenties en promoties. Hun budget weerspiegelt hun omvang en, nogmaals, de uitgaven van een individuele winkel verbleken in vergelijking bij het budget van de online spelers.

Robuuste zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Deze platforms zijn experts in de duistere kunst van SEO. Ze doen er alles aan om te optimaliseren – schema, structuur, opmaak, inhoud (geschreven en visueel), enz. SEO is verwant aan het schilderen van de Sydney Harbour Bridge – op het moment dat je denkt dat je klaar bent, moet je vernieuwen en helemaal opnieuw beginnen opnieuw. Deze spelers stoppen nooit met schilderen.

24/7 actief

Deuren gaan nooit dicht. Zelfs buiten kantooruren zal een digitale marktplaats waarschijnlijk chatbots inzetten om klanten buiten de traditionele openingstijden te helpen. Ken je dat gezegde over geld verdienen terwijl je slaapt…?

Eindeloze gangpaden

Wilt u een strategie met een laag risico? Dropshipping moet een van de meest kosteneffectieve manieren zijn om te groeien. Een uitstekende digitale marktplaats heeft alle infrastructuur klaar en beschikbaar om dropshipping voor uw bedrijf te vergemakkelijken.

Administratie

Back-endprocessen betekenen dat betaling, logistiek en zelfs opslag en fulfilment door de markt kunnen worden verzorgd. Dit is een enorme bundel bureaucratie die je uit handen wordt genomen.

Vertrouwen

Dit is met name relevant als uw bedrijf nieuw is of als u zich op een voorheen onaangeboorde markt richt. Klanten zijn misschien niet bekend met uw merk en onbekendheid leidt tot voorzichtigheid online. Aan de andere kant kan het hoge profiel van een marktplaats een zekere mate van veiligheid en vertrouwen bieden.

Wat uw vertrouwen betreft, bieden best-practice online marktplaatsen verbeterde en robuuste online beveiliging en controle op fraude, waardoor u zich grote zorgen uit handen neemt.

Integratie met uw POS

Een API voor uw POS is cruciaal bij het maken van productvermeldingen en het realtime beheren van voorraadniveaus. Met een letterlijke klik kan uw volledige winkelvoorraad worden ingevuld op een marktplaats.

Omnichannel-aanwezigheid

De moderne klant verwacht u te bereiken waar en wanneer hij wil. Dat betekent altijd overal zijn. Dit klinkt misschien overweldigend, maar dat is het niet – het is omnichannel. Een online aanwezigheid via uw eigen site, integratie in een digitale marktplaats en geactiveerd winkelen via sociale media betekent dat u alle bases dekt. Je bent volop zichtbaar, en daarmee komt een zekere mate van, nou ja, omnipotentie

De kracht van niche digitale marktplaatsen

Toegegeven, de Amazons, eBays en Facebooks van de wereld zijn voorbeelden van gevestigde online marktplaatsen. Er is echter een overtuigend argument dat niche in feite lucratiever kan zijn. Door een winkel op te zetten met een gespecialiseerde online marktplaats, kunt u gebruikmaken van gespecialiseerde functies.

Nogmaals, laten we die winkelcentrum-analogie gebruiken.

Wilt u liever een etalage in een generiek winkelcentrum dat dagelijkse shoppers aantrekt die op zoek zijn naar boodschappen, huishoudelijke artikelen, sleutelservices en een hapje? Of zie je meer waarde in een fietswinkelmekka, waar elke consument alles en nog wat fiets kan vinden?

Afgezien van de aantrekkingskracht van de klant, welke andere voordelen bieden niche digitale marktplaatsen?

Industriële ervaring

Onderschat nooit de kracht van kennis!

Een nicheplatform als BikeExchange kent de branche van binnen en van buiten. Gebruikmaken van gespecialiseerde middelen, grote branchegegevens, gerichte sponsoring verwerven, specifieke functies inzetten; deze komen allemaal ten goede aan de IBD in schoppen.

Als het gaat om marketing voor de fietswereld, weten we precies wat we doen. We profiteren van die kennis om slimme beslissingen te nemen over onze online uitgaven, partnerschappen en promoties.

Contact opnemen met de klantenservice om een branchespecifieke uitdaging op te lossen, is een stuk minder tijdrovend (en veel minder frustrerend) wanneer u met een nichepartner werkt.

POS- en database-integratie

Dit is een cruciaal punt, aangezien naadloze database-integratie het potentieel heeft om u letterlijk weken, zo niet maanden werk en doorlopend onderhoud te besparen.

Marktplaatsen zoals BikeExchange zullen buitensporig veel tijd en middelen investeren in het samenstellen van nauwkeurige, actuele productdatabases. Bovendien hebben we een erfenis van eerdere databases, wat betekent dat oudere voorraad nog steeds kan worden geüpload. We kunnen integreren met een groot aantal POS, vooral enkele van de meest voorkomende namen in de fietsretail, zoals Cyclesoftware en Adsoft. Dit resulteert in letterlijk onmiddellijke en nauwkeurige productvermeldingen om uw winkel te vullen.

Je eigen webshop opzetten

Zonder extra kosten kan BikeExchange u een op zichzelf staande online webshop bieden die kan samenwerken met – en onafhankelijk van – de online marktplaats. Denk aan de kosten die bespaard worden op hosting, bouw en onderhoud. Het is het virtuele equivalent van je cake hebben en deze ook opeten.

Digitale marktplaatsen – 12 belangrijke vragen

Nu we meer weten over marktplaatsen en opties, is het belangrijk om het kaf van het koren te scheiden. Dus hier zijn enkele belangrijke vragen die u uzelf moet stellen voordat u zich aanmeldt voor een online marktplaats:

 1. Kan ik ervoor kiezen om mijn producten te koop aan te bieden als online kopen, klikken en verzamelen, klikken en reserveren, enz.?
 2. Wat is de marketingcampagne van de marktplaats en welke kansen zijn er specifiek voor mijn bedrijf beschikbaar?
 3. Kan de marktplaats worden aangesloten op de POS van mijn winkel?
 4. Heeft de marktplaats een database met alle producten die ik op voorraad heb, zodat productvermeldingen automatisch worden gegenereerd met de POS-integratie?
 5. Kan ik mijn online winkel en mijn productvermeldingen afstemmen op mijn merken?
 6. Heb ik de mogelijkheid om specifieke deals, kortingen en promoties toe te passen op bepaalde producten of zelfs in de hele winkel?
 7. Welke betaalmogelijkheden zijn er?
 8. Heb ik doorlopend gratis toegang tot de klantenservice?
 9. Wat is de betalingsstructuur? Een eenmalige opzetbetaling of een doorlopende provisie?
 10. Is onboarding gratis, flexibel en uitgebreid?
 11. Zijn de algemene voorwaarden van de marktplaats eerlijk en redelijk?
 12. Bepaalt de markt het restitutie- en retourbeleid? Zo ja, wat zijn dat?

We hopen dat dit een uitgebreide introductie is tot digitale marktplaatsen. Ons team is beschikbaar voor een praatje en om u veel meer informatie te geven die specifiek is voor u en uw bedrijf. BikeExchange heeft nu 2500 winkels per jaar. We gaan graag met je in gesprek over deelname aan het platform. 

Geïnteresseerd om meer te weten te komen? Neem dan contact met ons op.