Wat is D2C?

In een wereld vol acroniemen staat deze voor Direct-to-Consumer. Om toe te voegen aan het woordenboek van termen kan het ook bekend staan als B2C of Business-to-Consumer. Zoals de volledige versie suggereert, verwijst dit naar het e-commerce retailproces dat alle tussenpersonen uitsluit.

Is D2C geschikt voor jou?

Het is belangrijk om te onthouden dat dit niet per se een keuze is tussen wel of niet. Het opzetten van een D2C-tak hoeft niet te betekenen dat een meer traditioneel model wordt opgelost. Integendeel, de twee kunnen – en doen dat voor veel bedrijven – hand in hand werken. Dat gezegd hebbende zijn er verschillende scenario’s waarin direct-to-consumer het geschikte model voor jou kan zijn. Dit omvat:

 • Jouw bedrijf staat in de kinderschoenen en je hebt niet het kapitaal of de zekerheid om in waterdichte overeenkomsten met derden te stappen.
 • Consumenten komen al naar jou toe. Dat is waarschijnlijk de sterkste indicatie van alles!
 • Meer verkoop – als je op zoek bent naar nieuwe inkomstenstromen, is dit er zeker een om te overwegen.
 • Je verliest je stem. Naarmate jouw merk vordert door de detailhandelstrein, wordt de boodschap of positionering verdund en spreekt het afgewerkte product niet op de manier waarop je het wilt communiceren.
 • Jij of jouw bedrijf is steeds meer geïnteresseerd en succesvol in communicatie via sociale media.

Wat zijn de voordelen van D2C?

Volgens Barclays Bank bedroegen de D2C-verkopen in 2020 £ 96 miljard voor de Britse productiesector, wat naar verwachting zal groeien tot £ 120 miljard in 2023.

 • Bouw een directe relatie op met jouw klanten

Het D2C-model stelt jou als het merk of distributeur in staat om rechtstreeks van de klant te horen, zonder aanpassingen aan feedback om de klappen te verzachten of politiek correcter te maken. Bovendien kun je ook rechtstreeks met de klant communiceren in plaats van te vertrouwen op derden om ‘on-brand’ te communiceren. En we weten allemaal de waarde van goede relaties met onze klanten. Onbetaalbaar.

 • Behoud controle

Zodra het product het verpakkingsdepot verlaat, verdwijnt het grootste deel van jouw controle en besluitvorming. Wanneer het product op de plank belandt, waar het precies staat en of het wordt ondersteund met enige on-floor marketing, dit zijn allemaal beslissingen die voornamelijk door anderen worden genomen. Cruciaal echter zijn dit de beslissingen die de consument als eerste ziet en ervaart.

 • Extra inkomstenstroom

Als jouw bedrijf al is gevestigd op een meer traditioneel model, biedt het introduceren van een D2C-tak je een nieuwe manier om verkopen te genereren.

 • Lage toetredingsdrempel tot de markt

Minder spelers betekenen minder hoepels om doorheen te springen. Tijd tot de markt, rode papieren, beleid, procedures en kosten kunnen aanzienlijk verminderen wanneer je rechtstreeks naar de klant gaat.

Wat heb je nodig om van D2C een succes te maken?

Het starten van een D2C-bedrijf of een tak daarvan vereist geen uitgebreide ’to-do’-lijst. Integendeel, zoals we al hebben gelezen, is een van de voordelen een snelle en behendige toegang tot de markt. Hier zijn de belangrijkste stappen die je moet ondernemen:

 • Start een webshop

Je hebt een volledig e-commerce geactiveerde website nodig die niet veel kost en snel en kosteneffectief kan worden gebouwd. Ons BikeExchange-webshopplatform beschikt over CRM (Customer Relationship Management) -software waarmee je gemakkelijk met de klant kunt communiceren. Bovendien biedt BikeExchange een op zichzelf staande oplossing of maakt deel uit van ons online marktplaats. Deze alles-in-één-benadering stelt je in staat om een onafhankelijke D2C-aanwezigheid te hebben en deel uit te maken van een bredere, op fietsen gerichte online retailomgeving en -gemeenschap.

 • Distributie

Zorg ervoor dat jouw operaties efficiënt direct aan de klant kunnen distribueren. Je staat ongetwijfeld tegenover de snelle verzending van online giganten zoals Amazon, dus tijd is essentieel.

 • D2C-marketing

Als je dat nog niet hebt gedaan, richt dan jouw sociale media-accounts op en geef deze zoveel mogelijk aandacht. Zorg er bovendien voor dat ze ook e-commerce geactiveerd zijn, zodat je een echt omnichannel aanbod hebt.

 • Verken manieren om snel een consumentendatabase op te bouwen. Dit kan bijvoorbeeld het betrekken van gelijkgestemde merken, een advertentiecampagne (met als doel het verkrijgen van toestemming voor de database), wedstrijden en samenwerkingen met branche-influencers omvatten.
 • Klantenservice

Zorg ervoor dat jouw klantenserviceteam (zelfs als het slechts uit één persoon bestaat) volledig op de hoogte is van jouw merkgids, stijl, stemgeluid, productbeschrijvingen en bedrijfsactiviteiten. Ze moeten het gezicht van het bedrijf zijn; ze moeten reactief, warm, in staat zijn om met lastige situaties om te gaan en nuchter en lateraal te kunnen denken!

BikeExchange verwelkomt elk jaar steeds meer merken en distributeurs op ons platform. Dus als je weet dat jouw bedrijf kan profiteren van een D2C-model, laten we praten! We weten hoe we de voordelen kunnen maximaliseren en jouw toetreding tot de markt soepel en snel kunnen maken, dus neem vandaag nog contact op met ons team.