De traditie is misschien begonnen in de VS als een vervolg op Thanksgiving in de detailhandel, maar Black Friday – en de Cyber monday die daarop volgt – hebben sindsdien de wereld veroverd om een wereldwijd verkoop fenomeen te worden. Alleen al in België werd in 2019 op Black Friday voor zo’n 140 miljoen euro uitgegeven.

Wat is de oorsprong van Black Friday?

De oorsprong ligt in de jaren 1930, toen Amerikaanse retailers zich voorbereiden op een drukke kerstperiode door verkopen te lanceren om oude voorraad kwijt te geraken en plaats te maken voor nieuwe. In dat pre-computer tijdperk werden alle transacties met de hand genoteerd met rode inkt voor verliezen en zwarte inkt voor verkopen. De term Black Friday komt natuurlijk van al die zwarte inkt in het grootboek!  

Black Friday koorts heeft zich sindsdien over de hele wereld verspreid en onze gedigitaliseerde wereld heeft de zwarte inkt afgeschaft. Het fundamentele concept blijft echter hetzelfde – het leveren van de best mogelijke deals die beschikbaar zijn – en daarmee een razernij te creëren onder de consumenten. 

We weten allemaal dat Amerika verzot is op een vervolg, toch? Dus dat kan verklaren waarom Cyber Monday is geïntroduceerd.  

Waarom zou je deelnemen aan Black Friday en Cyber Monday?

Deze twee kalenderdata zouden om vier dwingende maar zeer eenvoudige redenen op uw radar moeten staan:

 1. Uw klanten verwachten dat u dat doet 
 2. Uw concurrenten zullen dit ongetwijfeld ook doen
 3. Je staat op het punt om sensationele verkopen te maken 
 4. Net als de originele Black Friday-retailers in de VS, kun je voor de feestdagen echt oude voorraad opruimen en ruimte maken voor nieuwe. 

Wat voor verkopen verwachten uw klanten?

Klanten willen echte besparingen zien, niet alleen maar een klein tipje van deze tsunami! Volgens een rapport in 2019 reageerde retailers op Black Friday met kortingen tussen de 15% – 20%, die vervolgens nog lager daalden tot 25% – 30% voor Cyber Monday. Maar het zijn niet alleen winkel-deals die slimme klanten trekken. Andere factoren die van invloed zijn op het koopgedrag van Black Friday zijn onder meer: 

 • Gratis verzending (49%) 
 • Promoties of tijdelijke verkopen (36%) 
 • Een gebruiksvriendelijke website die gemakkelijk te navigeren is (21%) 
 • Click and collect (20%) 

Maar dat is niet alles. Voorspellingen voor de vakantie-uitgaven dit jaar zeggen dat consumenten vroeg zullen beginnen winkelen, dus wees voorbereid om al in oktober met de verkoop te beginnen om veilig te zijn.

Dus, wat voor winkelaanbiedingen kunt u maken?

De keuze is aan jou! Overweeg één van volgende zaken:

 • Via uw BikeExchange-account kunt u kortingscodes maken die procentuele kortingen bieden, of aftrekkingen van een werkelijk bedrag (bijvoorbeeld 20 euro korting op alles…)  
 • 24 uur lang elk uur een specifieke deal. 
 • Bij elke verkoop een gratis geschenk.
 • Geen verzendkosten.
 • Een verlengde verkoop – begin vroeg, eindig laat. Haal er alles uit wat je kan! 

Hoe kunt u uw Black Friday of Cyber Monday verkoop promoten?

 • Neem contact op met het team van BikeExchange en ontdek welke marketingmogelijkheden we kunnen bieden. Uw webwinkel spreekt een eindig aantal bezoekers aan – wij communiceren met een toestroom van klanten. Zorg ervoor dat je een deel van de actie krijgt die we kunnen leveren.
 • Maak cross-promotie met derden of adverteer op websites van derden waarvan u weet dat deze in drukke tijden ook veel aandacht zullen krijgen. 
 • Werk samen met één of een aantal belangrijke online influencers. Denk aan een affiliate-relatie waarbij ze hun volgers een specifieke Black Friday- of Cyber Monday-kortingscode promoten. Houd er rekening mee dat dit uw marges waarschijnlijk nog meer zal verkleinen.
 • Maak opvallende Black Friday- en Cyber Monday-illustraties en plaats banners op uw webwinkel; gebruik ze als creatieve berichten op sociale media. 
 • Stel tijdelijke landingspagina’s in met zorgvuldig samengestelde inhoud – zoals een seizoensgebonden cadeaugids – alleen voor deze verkoopperiode.  
 • Zorg ervoor dat uw sociale media niet alleen omhoog gaat op deze populaire dagen zelf maar ook in de aanloop ernaartoe. Help de razernij aan te wakkeren en laat klanten in de rij staan voor uw virtuele – of echte- deur op het moment dat de verkoop daalt. 
 • Stel één of een reeks e-mails op die naar uw database leiden. Hou ze kort, scherp en sensationeel want jij en elke andere handelaar zullen inboxen gaan vullen! 
 • Heb je de mogelijkheid om uw database te sms’en? Vuur speciale aanbiedingen af via sms! 
 • Overweeg advertenties, maar hou er rekening mee dat dit een ongelofelijk ‘luidruchtige’ periode is van het jaar en dat er waarschijnlijk wat agressieve aanbiedingen nodig zijn om een doorbraak te generen.

Hoe kan je je nog voorbereiden op Black Friday en Cyber Monday?

 • Krijg toegang tot de grote data – Praat met BikeExchange over de branchebrede statistieken. Krijg inzicht in het algemene historische marktgedrag en neem op de webwinkel gerichte beslissingen die profiteren van deze inzichten.
 • Onthoud dat dit een ervaring van verschillende kanalen zal zijn – Zoals we al zeiden, dit is een tsunami en geen straaltje, dus verwacht je eraan om van klanten te horen en verkopen over de hele linie te ontvangen; in de winkel, op je website, via sociale media. Zorg er voor dat elk kanaal actueel, up-to-date en klaar is om te rocken, want ze hebben allemaal potentieel voor een enorm lange weekendtraining!
 • Blijf communiceren – Wees open en eerlijk tegen uw klanten en onderhoud gedurende deze periode een goede conversatie. Als u bijvoorbeeld weet dat click & collect bestellingen vertraging oplopen, informeer de klant dan onmiddellijk. Wacht niet tot ze aan de winkel komen en gefrustreerd raken. 
 • Zorg ervoor dat de voorraadniveaus correct zijn – Zorg er voor dat de voorraadniveaus nauwkeurig up-to-date zijn en waarschuw het personeel als er grote veranderingen plaatsvinden. Als u bijvoorbeeld opmerkt dat u binnen enkele uren al volledig uitverkocht zal zijn van de opruiming helmen, haal ze dan uit de etalage of van uw belangrijkste productvermelding (bijvoorbeeld online, op sociale media,..) en vervang ze door een andere geweldige deal die baat kan hebben bij het nemen van de kijker.

Ben jij klaar voor Black Friday en Cyber monday? BikeExchange is dat zeker en we helpen je graag waar we kunnen. Neem vandaag nog contact met ons op om erachter te komen hoe u deze megagolf kunt opvangen en hem kan overwinnen als een verkopende superster.