Voorbij zijn de dagen dat klanten zomaar je winkel binnen lopen terwijl ze door de stad dwalen.
Als het gaat om het hedendaagse koopgedrag, zoekt meer dan 90 procent van de eindconsumenten nu online informatie voor of tijdens hun winkelbezoek. Het wordt vaak het ROPO-effect of ROPO genoemd, en het is iets dat geen winkeleigenaar kan negeren.

Wat is ROPO?

ROPO klinkt misschien als een Netflix-serie, maar het staat voor Research Online, Purchase Offline, en het is hoe de consument van vandaag zaken met u wil doen.

Wat zijn de voordelen van ROPO voor klanten?

BE-retailstore_hero-BG

ROPO maakt winkelen gemakkelijk

Er is een gouden regel als het gaat om verkopen: maak het de consument altijd gemakkelijker om u geld te geven, nooit moeilijker!
Als uit de data blijkt dat klanten jouw winkel eerst online willen bezoeken, stel ze dan in staat dat op zoveel mogelijk manieren te doen (website, marktplaats, social media, eventueel een app). Als ze je gemakkelijk kunnen vinden en je informatie moeiteloos kunnen opnemen, dan is dat letterlijk de helft van de gewonnen ROPO-strijd!

ROPO geeft de consument alle informatie die ze willen

Als het om een ​​ingewikkeld of technisch product zoals een fiets gaat, geldt: hoe meer informatie een klant kan downloaden, hoe beter. Geef ze alles wat ze maar willen weten; maten, kleuren, prijzen, kenmerken, informatieve video’s. Als het allemaal binnen handbereik is, kunnen ze de meest geschikte manier kiezen om deze informatie te verwerken. Nogmaals, het gaat om het model dat voor hen werkt, niet andersom.

ROPO bespaart de consument tijd (en misschien zelfs wat onhandigheid)

Door de consument in staat te stellen alles te vinden wat hij wil, wanneer hij wil en met een klik op de knop, bespaart hij tijd, een van zijn meest waardevolle bezittingen.
Wie weet bespaart het hen zelfs wat verlegenheid. Misschien willen ze niet dat je beseft dat ze beperkte fietskennis hebben? Misschien zijn ze te verlegen om specifieke vragen te stellen? Laat ze eerst op eigen kracht onderzoek doen.

Het bespaart de consument geld

Toegegeven, sommige winkels gebruiken gratis verzending als een concurrentievoordeel, maar in veel gevallen is dit gewoon niet mogelijk en kan het niet worden opgevangen door de winkelier. Door in de winkel te kopen, wordt dit dilemma vermeden en bespaart de klant uiteindelijk geld.

ROPO biedt nog steeds een winkelervaring

Nu heb je je consument tijd en geld bespaard, ze kunnen mogelijk meer van beide in de winkel uitgeven! Misschien willen ze wat fietsroddels inhalen, ritaanbevelingen ruilen of genieten van een kopje koffie? Misschien is er nu iets in de etalage dat hun interesse heeft gewekt? Het maakt allemaal deel uit van de charme van shoppen in de fysieke winkel en online zal nooit hetzelfde effect hebben.

Dus we hebben gezien dat de klant ROPO aanspreekt. Het blijkt echter dat u als retailer het meest profiteert. Wij vertellen u hoe…

BikeExchange_08-1920x1080

Wat zijn de voordelen van ROPO voor retailers?

Waar beginnen we? Dit zorgt voor de perfecte winkelervaring – je hebt ze online gevangen en nu kun je ze persoonlijk bedienen.

Verhoogt uw zichtbaarheid

Zelfs de allerbeste (fietsen)winkel in de beste winkelstraat van Nederland is slechts voor een eindig aantal voorbijgangers zichtbaar. Hoe anders is dat online. Een virtuele aanwezigheid brengt uw winkel naar de klanten, niet andersom. Hiermee kunt u potentiële kopers bereiken die u anders nooit zouden tegenkomen. Online zijn betekent ook dat je kunt profiteren van de groeiende populariteit van Click + Collect (link), koopgedrag dat vooral sinds de pandemie enorm is gegroeid.

Verbetert de efficiëntie van personeel

Als uw website de verkoop voor u heeft gedaan, is de kans groot dat de consument uw verkoopteam minder lang nodig heeft. Uw mensen worden vrijgemaakt om efficiënter te werken (minder tijd voor pitchen, meer tijd voor passen misschien?) en om een ​​grotere spreiding van klanten te bereiken.

Creëert upselling mogelijkheden

De consument is zojuist met opzet de winkel binnengekomen. Een goede verkoper kan dat nu moeiteloos omzetten in een kans om niet alleen de deal persoonlijk te sluiten, maar waarschijnlijk ook de bijverkoop te doen.

Stimuleert merkloyaliteit en herhaalgebruik

De consument is in uw winkel; ze zijn een potentieel vaste klant. Gebruik die tijd verstandig om je merkcultuur in je op te nemen, misschien wat toegevoegde waarde te bieden en ze een ervaring te geven waardoor ze terug zullen komen voor meer.

Blijf de concurrentie voor

In Nederland geeft bijna 50 procent van de bedrijven sinds begin 2020 meer en meer prioriteit aan hun online aanwezigheid, is de kans groot dat uw concurrentie ROPO nu ook overweegt als deze het nog niet aanbiedt. Geef ze niet jouw consument…

Als je nu nog aan het lezen bent, dan ben je erachter dat ROPO echt de weg vooruit is. Hoe kun je daar nu op inspelen?

Zes gouden tips voor ROPO-succes in uw bedrijf

  1. Vermeld nooit online wat niet direct in de winkel verkrijgbaar is. Als je dit doet, ontstaat er frustratie en kan niet alleen een verkoop moet doorgaan, maar ook een negatieve beoordeling veroorzaken. Zorg ervoor dat uw productvermeldingen uw POS in realtime weerspiegelen.
  2. Vul alle varianten in. Wat als uw klant op zoek is naar een 20-inch wiel, maar u alleen de 24-inch hebt vermeld (ondanks dat u beide in de winkel heeft)? Ze zullen waarschijnlijk gewoon doorklikken naar een concurrent in plaats van u te bellen om te controleren.
  3. Er bestaat bijna niet zoiets als een overdaad aan informatie, alleen een slechte of onduidelijke presentatie. U weet niet of uw potentiële klant de voorkeur geeft aan video, gegevensgrafieken, afbeeldingen, pagina’s met gedetailleerde informatie of alleen een beknopte reactie. Bedek alle facetten.
  4. Zorg voor een sterke call-to-action en duidelijke wegen naar contact. Ze hebben hun onderzoek gedaan; je hebt wat ze willen. Hoe vinden ze je nu?
  5. Zorg voor een omnichannel-aanwezigheid. Hoe meer manieren je de online zoekende potentiële consument kunt bereiken, hoe groter de kans dat ze je vinden. Misschien zoeken ze niet op websites? Misschien browsen ze op Pinterest, communiceren ze op Facebook of komen ze terecht op een online platform. Belangrijk is om overal te zijn waar jouw doelgroep is.
  6. Overweeg hoe je de winkelervaring kunt verbeteren om aan de online verwachtingen te voldoen. Kun je personeel met handheld-apparaten instellen waarmee ze gelijke toegang online hebben, zodat ze toegang hebben tot dezelfde directe informatie als de consument?

Geïnteresseerd om meer te weten te komen? Neem dan contact met ons op.