Toen LinkedIn in 2003 vanuit de huiskamer van zijn oprichter werd gelanceerd, diende het als een online CV voor werkzoekenden die zichzelf wilden promoten en voor bedrijven en recruiters om kandidaten te vinden. 

Nu is het platform ’s werelds grootste online professioneel netwerk met ongeveer 800 miljoen leden in 200 landen, en heeft het zich ontwikkeld tot een Goliath ecosysteem dat dient om professionals te verbinden en hen te helpen zo succesvol mogelijk te zijn. 

Wat heeft dat allemaal te maken met onafhankelijke fietsenwinkels? 

Wij spraken met de LinkedIn expert en coach Rodney Doherty uit het Verenigd Koninkrijk om dat uit te zoeken. 

guide-to-linkedin-4

Bedankt dat je vandaag met ons wilde praten, Rodney. Ongetwijfeld lezen sommige van onze fietsenwinkels dit en denken dat LinkedIn een verspilling van hun tijd is. Is dat zo? 

LinkedIn is voor geen enkele professional tijdverspilling. Ik vermoed dat alle kleine bedrijven respecteren hoe tijdrovend en duur het is om betrokken en GDPR-compliant databases te genereren. LinkedIn komt voor hen 100% gratis, met de mogelijkheid om te linken naar elk van de andere 800 miljoen leden.

Je kan LinkedIn beschouwen als een middel om zowel B2B als B2C te communiceren. 

In het geval van B2B kun je het platform gebruiken om nieuwe contacten te vinden – misschien leveranciers, distributeurs in nieuwe markten, bureaus die kunnen helpen met marketing, SEO, maar ook andere aanbieders zoals belastingadviseurs, financiële planners, enz.

Vergeet in het geval van B2C niet dat een aanzienlijk deel van de fietsers professionals zijn. Ze pendelen naar hun kantoorbaan, runnen hun eigen bedrijf, adviseren bureaus, en ze zijn hier ook op LinkedIn. Als je goed geld naar kwaad geld hebt gegooid op mainstream B2C sociale media platforms, waarom dan blijven proberen om bloed uit een steen te halen? Begin opnieuw en kijk naar LinkedIn.

Wat heeft professionals typisch afgewend van LinkedIn?

Ik denk dat er in het verleden ongegronde bezorgdheid is geweest over privacy en misschien dat vreemden elk detail van iemands leven kunnen zien. Beide zijn volkomen ongegrond. Er zijn zo’n 200 privacy instellingen, die je enorm veel controle geven over welke informatie je vrijgeeft en wie die ziet. Ik vraag me ook af of de misvatting van duur lidmaatschap blijft bestaan. Ook dit is ongegrond, want het platform is gratis. Zeker, je kunt betalen om gebruik te maken van verbeterde diensten, zoals het boosten van een organisch bericht, maar vanuit kostenoogpunt is dit platform niet anders dan Facebook. 

guide-to-linkedin-1

Wat zijn jouw toptips om het meeste uit LinkedIn te halen?

1/ Herken je ideale klant. Maak je niet te druk om je veld te vernauwen; ik richt me op het MKB en heb toch wereldwijd bedrijven van meerdere miljoenen getraind. Wat je zegt zal resoneren met anderen.

2/ Optimaliseer je profiel en activiteit in de richting van deze klant. Je wilt bekend worden als de expert op jouw gebied, dus geef ze het voordeel van je kennis, deel advies en begeleiding!

3/ Maak contact met de beslissers op het platform. Op Linkedin zijn er geen poortwachters; je hebt net zo gemakkelijk toegang tot het Internationaal Olympisch Comité als tot mij! 

4/ Houd contact met je connecties. Linkedin gaat over het opbouwen van relaties, niet over het verzamelen van cijfers, laat je niet misleiden door de Vanity metrics.

Moet je geld investeren in Linkedin om het voor je te laten werken?

Zoals ik al eerder zei is bijna alles wat je nodig hebt gratis beschikbaar. Het enige waarvoor je het betaalde aspect nodig hebt is LinkedIn reclame, en dat geeft momenteel geen lonend rendement.

guide-to-linkedin-2

Wat zijn de meest voorkomende fouten die mensen maken met hun LinkedIn profiel?

Dit klinkt misschien contra-intuïtief, maar de grootste fout is dat je profiel over jou gaat! Alles wat je op LinkedIn zegt en doet zou klantgericht moeten zijn. Je moet benadrukken hoe jouw product/dienst de problemen van de klant kan oplossen. Opscheppen is voor andere platforms.

Wat maakt een sterk LinkedIn profiel?

Sommige van de beste tips zijn de meest eenvoudige:

  • Zorg dat je profiel volledig is ingevuld, zonder silhouet covers of profielafbeeldingen.
  • Voeg al je contactgegevens toe, inclusief een postadres.
  • Speel volgens de regels, gebruik geen automatisering en gebruik geen logo’s in plaats van je eigen foto in de profielruimte.
  • Onthoud altijd dat LinkedIn vloeibaar is. Als je vindt dat het na een paar maanden niet goed gaat, verander het dan!
  • Neem contact met me op! Ik heb talloze kleine bedrijven geholpen hun LinkedIn te verbeteren en hen een uitgebreide onboarding te geven, zodat ze het meeste uit het platform kunnen halen. Ik onderhoud ook contact met mijn klanten om hen op de hoogte te houden van geweldige nieuwe functies, trends, enz.