Het geheim van een succesvol feestseizoen is planning.

Als u ervoor zorgt dat uw offline en online activiteiten klaar zijn voor de aanval van de detailhandel, maakt dat het verschil tussen deze drukste tijd van het jaar met succes doorkomen of met moeite elke stap van de weg afleggen.

Dus, wat zijn de makkelijkste manieren om ervoor te zorgen dat uw Kerstmis op rolletjes loopt en uw figuurlijke kous zo vol mogelijk zit? Lees verder om erachter te komen.

Bereid u voor op de kerstinkopen.

Deze tijd van het jaar is als geen ander, dus u moet ervoor zorgen dat uw winkel aan alle eisen voldoet. Hier leest u hoe u ervoor kunt zorgen dat het een beetje vlotjes verloopt in dit feestelijk seizoen.

  • Extra personeel – u hebt extra mensen op de vloer nodig, maar waarschijnlijk ook extra handen aan het toetsenbord. Zorg ervoor dat u het juiste team hebt om de toename van het aantal klanten op te vangen. Zorg ervoor dat ze zo veel mogelijk van de zaak kennen voordat de drukte begint. Wat zal er druk zijn? Er zal meer winkelend publiek in de winkel en online zijn, dus zorg ervoor dat u gezichten op de vloer hebt en een team dat e-mails, vragen via sociale media en telefoontjes behandelt – het kan allemaal.
  • Meerdere betaalmogelijkheden – maak het de klant nooit moeilijk om u zijn geld te geven! Zorg voor zoveel mogelijk betaalkanalen; contant geld, PayPal en Credit Card zijn old school en worden verwacht. Denk verder dan de traditionele en in de sferen van Apple Pay en Google Pay. Zorg voor iedereen.
  • Anticipeer op vertragingen in de levering – het is veiliger om aan te nemen dat niets op tijd zal worden verzonden dan te hopen dat het allemaal wel goed komt. Post dus niet morgen wat vandaag gepost kan worden!
  • Gratis verzending – Kortom, consumenten verwachten het. Het is de moeite waard om hier gewoon in te duiken en uw concurrentie zal dat waarschijnlijk ook doen. Dit is een no-brainer. 
  • Bevorder een uiterste verkoopdatum. Gezien ons vorige punt over het anticiperen op vertragingen, zorg ervoor dat u een uiterste datum voor alle aankopen die aan deze kant van Kerstmis moeten worden uitgevoerd, sterk promoot. Het helpt niet alleen om alles georganiseerd te houden, maar het geeft ook een gevoel van urgentie – de klant zal zich gedwongen voelen om nu te kopen in plaats van te wachten.
  • Langere werktijden – u gaat zeker langer werken. Waarom zou u dat niet promoten en uzelf zo aantrekkelijk mogelijk maken voor klanten die niet altijd tijdens de gewone kantooruren kunnen komen? Bovendien verwachten consumenten in deze tijd van het jaar langere openingstijden.

Boven alles – is de klantervaring de sleutel.

Klantenservice is de meest cruciale pijler in de detailhandel, dus accentueer die tijdens het kerstseizoen. De mensen zijn dan nerveus, angstig en moe. Wees dus hun baken dat door al die negativiteit heen snijdt en het lichtstraaltje is dat ze in deze tijd van het jaar nodig hebben. Probeer zoveel mogelijk van hun reis een persoonlijk tintje te geven. Laat ze zich extra speciaal voelen. Dit is zo’n krachtige tijd van het jaar om de basis te leggen voor klantloyaliteit in de maanden die volgen.

BuyNow_RoughGUSTO_16-9

Data is uw vriend tijdens kerstmis.

Data zijn het hele jaar door uw vriend, maar in de aanloop naar de feestdagen komen ze pas echt goed van pas. Controleer uw administratie om te zien wat vorig jaar goed verkocht. Bekijk de analyses om te zien wat een groot zoekvolume aantrekt. Als je deel uitmaakt van de BikeExchange marktplaats, praat dan met ons over big data en wat klanten over de hele linie doen. Gebruik deze inzichten om belangrijke beslissingen te nemen over wat u op voorraad houdt en wat wanneer in de verkoop moet gaan.

Kerstmis digitale catalogus

Maak een landingspagina voor de digitale kerstcatalogus. Gebruik de gegevens die we eerder noemden om te bepalen wat u gaat promoten. Denk na over de beste manier om dingen te groeperen. Iets voor mama, iets voor papa, iets voor de kinderen? Of is het beter om dit op prijs te sturen – cadeaus onder de 50, onder de 100, onder de 500?

Update uw online productlijsten

Waarom onderscheidt u zich niet van de rest en maakt u feestelijke foto’s voor uw productlijsten? Kom in de sfeer van de dingen! Denk er wel aan de foto’s te verkleinen (tinyjpeg is ideaal) en ze de juiste naam te geven voor SEO. Waarom breid je de feestvreugde niet uit en pas je die toe op het ontwerp van je startpagina, email sjabloon, sjabloon voor sociale media, enzovoort? Strooi overal elfenstof!

Email marketing 

Als u een database met klanten (en potentiële klanten) hebt, maak er dan optimaal gebruik van en begin vroeg met uw kerstmarketing. Misschien kunt u extra creatief zijn en innovatieve ideeën toepassen, zoals een adventskalender (speciale aanbiedingen voor de dagen in de aanloop naar Kerstmis)? Misschien kan de Social Santa exclusieve database deals aanbieden in de aanloop? Bedenk leuke manieren om je e-mails te laten opvallen tussen de honderden andere die in omloop zijn, zeker in deze tijd van het jaar. Open een account bij Canva en maak uw kerst scheve grafische ontwerpen – het is snel, gratis en perfect voor iedereen die zichzelf als artistiek uitgedaagd beschouwt!

Social media 

Zorg ervoor dat alles wat je doet gepromoot wordt op al je social media platforms. Houd het momentum vast, zodat u top-of-mind bent.

Kortingsbonnen

Dit is een belangrijke. Zorg ervoor dat u offline en online kortingsbonnen sterk promoot. Denk na over manieren om ze zo interessant mogelijk te maken – misschien komen ze compleet met een eigenzinnige online kerstkaart? Leg niet te veel beperkingen op door middel van vervaldata en andere voorwaarden – je wilt niet-fiets kopers afschrikken om aankopen te doen voor hun fiets-gekke geliefden.

Geschenkverpakking en steun voor het goede doel

Zelfs een fiets kan worden ingepakt, dus er is geen excuus. Waarom zou u niet overwegen om een cadeauservice aan te bieden – uiteraard met gerecycled papier – waarbij alle opbrengsten naar een goed doel gaan? De liefdadigheidsinstelling zelf is misschien wel bereid om gedurende een bepaalde periode gratis te komen inpakken in ruil voor donaties van klanten. Dit is een uitstekende gelegenheid om goodwill te kweken en anderen te helpen.

Speciale promoties

Nu we het toch over anderen helpen hebben, wie is er in uw omgeving nog meer bezig om het beste uit Kerstmis te halen? Is er een plaatselijke brouwerij die in de smaak zou vallen bij uw klanten? Misschien organiseert een goed doel een speciale actie voor vruchtencake of zandkoekjes? Kijk of u misschien speciale aanbiedingen kunt combineren of zelf een aankoop kunt doen, zodat u wat zandkoekjes of grotere lekkernijen aan die VIP-aankopen kunt toevoegen.

Bundles 

Denk na over verkooppromoties en overweeg seizoensgebonden bundels te maken. Sokken met schoenen. Een base-layer bundel. Een kinderfiets en helm combinatie. Reserve binnenbanden? Bereken uw cijfers en kijk wat u zich kunt veroorloven om samen te voegen, wat interessant is voor u en wat voor de klant als een geweldige deal aanvoelt.

Breng sfeer in de winkel

Gebruik uw producten op een innovatieve manier om de winkel een unieke kerstsfeer te geven en te promoten wat u verkoopt. Voor de hand liggend is hier fietsverlichting – verander ze in slingers van feestelijke verlichting. Fietswielen met versieringen van de plaatselijke kinderschool kunnen ook heel leuk zijn. Een krans gemaakt van fietskettingen – je snapt het idee. Doe maar gek! Maar vergeet niet dat kerstliederen polariserend kunnen werken. Een kwart van de shoppers heeft zelfs een actieve hekel aan seizoensgebonden muziek, dus speel ze misschien spaarzaam of alleen af en toe!

Een speciaal optreden van de Kerstman

De grote man moet op een bepaald moment toch zijn opwachting maken, nietwaar? Dus waarom er niet iets groots van maken. Zet hem op een indoor trainer en zorg dat hij klaar staat om met klanten te poseren voor grappige foto’s. Verspreid de goede sfeer en maak van je winkel een plezierige plek om te vertoeven.

Kerstmis – social ride

Het is uitgestreken, dat wel, maar maak tijd voor de klant. Een sociale kerstrit is een ideale manier om dit te doen. Overweeg eigenzinnige accenten, zoals rendiergeweien voor de helmen. Organiseer vervolgens een speciale brunch in de winkel, misschien met zoveel mogelijk van de bovenstaande ideeën (zandkoekjes, verschijning van de kerstman, feestelijke versieringen) en gebruik dit als een gelegenheid om al uw trouwe klanten van het jaar te bedanken.

Wees de elf die kerstmis redt.

Het is niet alleen de aanloop naar de 25e die telt. Tweede kerstdag en daarna kunnen een kans zijn voor uw winkel om extra verkoop te realiseren. Overweeg een ironische campagne met een kersthulp-dienst voor degenen die onder de boom niet hebben gekregen wat ze wilden. Laat ze weten dat hun lievelingetje in uw winkel ligt, en dat het nu met korting verkrijgbaar is. Breng wat kerstvreugde terug in hun leven na die teleurstellende sokken set die ze in hun trieste kleine kous hebben gekregen.