Als ’s werelds grootste online fietsenmarktplaats hebben wij het voorrecht een uniek inzicht te hebben in wat er gebeurt in de fietsenbranche.

Dit betekent dat we de beste verkopers aan het werk kunnen zien, en ook die met een enorm potentieel om hun verkoop te verhogen. Het verschil tussen de twee komt al snel neer op één vraag – hoe goed promoot je je fietsproducten online? 

De winkeliers die deze vraag innovatief benaderen zijn dezelfde winkeliers die meer verkopen maken. We delen de top tips over hoe zij dat doen:

1/ Productvermeldingen met meerdere en kwalitatief goede afbeeldingen

Afbeeldingen zijn cruciaal in de online wereld om de eenvoudige reden dat het product niet voor de neus van de shopper staat. Ze kunnen niet aanraken en voelen, en ze kunnen zeker niet rijden, dus moeten ze deze baby vanuit elke mogelijke hoek kunnen onderzoeken. Het is verstandig om zoveel mogelijk officiële merk foto’s van de fabrikant te uploaden, maar dat zou het uitgangspunt moeten zijn. 

Ga een stap verder en verkoop zowel de levensstijl als het product. Neem het product mee naar je eigen omgeving en maak je eigen foto’s. Zet het in een opvallende achtergrond die de droom promoot. Zorg ervoor dat je elk onderdeel en elke hoek in beeld brengt.

Onthoud een paar tips:

  1. Comprimeer alle afbeeldingen zodat je de laadtijd van je site niet negatief beïnvloedt en de SEO aantast. Gebruik Tinyjpg of Tinypng.
  2. Benoem je afbeeldingsbestanden volgens goede SEO-richtlijnen voor het optimaliseren van afbeeldingen. Elk klein beetje telt voor organisch verkeer!
  3. Vul metadata velden zoals alt tekst in. Dit is geen verspilling van je tijd. Net als bij een profwielrenner in de World Tour gaat het om marginale winst.

2/ Productvermeldingen met video

Het enige wat beter is dan een productvermelding met geweldige afbeeldingen is, je raadt het al, een productvermelding met geweldige video’s! Video-inhoud blijft koning als het gaat om SEO (dat vernuftige werk dat door het zoekverkeer snijdt en bezoekers naar jou brengt in plaats van naar een concurrent). Zeker, je kunt vertrouwen op video van de fabrikant, maar dat gaat je niet onderscheiden van alle anderen die dat beeldmateriaal gebruiken, toch? Wat door het nieuws heen snijdt – en je mogelijk zelfs naar online roem schiet als je uniek en creatief bent – is je eigen inhoud. 

Ben je geen multi-media productie-eenheid? Dat zijn de meeste virale supersterren van de sociale media ook niet. De dingen die je met je smartphone kunt doen zijn grensverleggend. Maak die fiets vuil. Laat hem los in zijn natuurlijke omgeving en film alles. Draag ook een helmcamera en krijg de ervaring rechtstreeks vanuit het zadel van de gebruiker. Leg de beelden vast als de rijder finisht, vol adrenaline en zijn liefde belijdend.

Denk aan een paar tips:

  • Lees deze geweldige tips voor het optimaliseren van je videocontent.
  • Zorg ervoor dat je rechtenvrije muziek gebruikt.

3/ Productlijsten met grondige en duidelijke beschrijvingen

Ook hier is het gemakkelijk om terug te vallen op de standaard en de productbeschrijving van de fabrikant te gebruiken. Maar nogmaals, je eindigt dan met een lijst die precies zo leest als de andere, waardoor de shopper geen opvallende reden heeft om naar jou toe te komen. Het antwoord komt er dus op neer dat je je eigen weg inslaat. Je hoeft geen woordkunstenaar te zijn – spreek vanuit je hart. Zeker, gebruik de officiële beschrijving, maar breng het naar een hoger niveau en vertel waarom je ervan houdt, wat voor ritjes je met deze fiets gaat maken, waar je hem mee naartoe neemt, waarom je vrienden jaloers zullen zijn. 

De truc hier is om elk soort consument aan te spreken. Zorg voor korte en scherpe opsommingen voor de shopper die een snel overzicht wil. Geef de volledige nerdy details voor de spec-head wiens opwinding stijgt in directe verhouding tot het niveau van de genoemde technologie. 

Geen verrassingen als we zeggen: doe het allemaal nog een keer, maar nu op video. Ja, dat klopt – met het geschreven woord en een versie op video voor degenen die leren door te kijken in plaats van te lezen. 

Als je die drie vakjes aanvinkt, heb je alle kans om productoverzichten te maken die met kop en schouders spannender, informatiever en aandachttrekkender zijn dan de meeste online content die er is. 

Maar wacht, er is meer! Nu je je productoverzichten in topvorm hebt, is het tijd om ze te promoten! 

tom-austin-XbZy0-JHINA-unsplash_1920x1080

Promoot je producten rechtstreeks aan je database 

Nu je je kwalitatieve productvermeldingen hebt, is het tijd om ze zuurstof te geven. 

Het meest eenvoudige uitgangspunt zal zijn om ze rechtstreeks met je database te delen. Doe wat je kunt om je unieke invalshoek toe te voegen en je e-mail te laten opvallen. Zoek naar getuigenissen van beïnvloeders, opvallende citaten van fabrikanten of professionele rijders, alle technische, sexy dingen waarvan je weet dat ze de hartslag van je klanten zullen verhogen.  Wek hun eetlust op in de e-mail en gebruik een sterke en duidelijke call-to-action die hen naar je site leidt om meer te lezen – of te bekijken. 

Bereid je schema voor sociale media voor

Ontwerp een rooster, verzamel je informatie, maak een schema waarmee je gedurende een langere periode systematisch informatie kunt delen, zodat je je klanten kunt blijven herinneren aan dit product en waarom mensen ervan houden. Je kunt ook overwegen een uitgave te doen voor je organische berichten, zodat je ze een boost geeft.

Verken cross-promoties

Zijn er andere bedrijven die baat zouden kunnen hebben bij het promoten van dit product? Is het bijvoorbeeld een nieuwe vette fiets waarvan je weet dat je die in de nationale parken in de buurt van je stad kunt versnipperen? Kun je het hotelmanagement benaderen over het achterlaten van flyers in hun foyer? Kun je een plaatselijk fat bike evenement sponsoren – of zelfs helemaal zelf opzetten?

Zorg voor beïnvloeders  

Dit gaat deels op in sociale media en deels in cross-promoties. Benader de belangrijkste beïnvloeders in de sociale media en kijk of ze bereid zijn het product te testen en erover te praten. Dit gesprek kan uitmonden in discussies over affiliate programma’s waarbij de beïnvloeder een afrekencode promoot bij zijn volgers en een clip ontvangt op de verkopen die met de code worden gegenereerd.

Neem deel aan forums en relevante gemeenschappen

Make sure you’re a member of all the relevant online forums and communities that might want to talk about this product. Don’t hesitate to get involved in virtual conversations and contribute meaningful, helpful information. Avoid the hard sell on these platforms – you want to pitch yourself more as a helpful resource. Build your authority and influence, and people should naturally gravitate to you. 

Organiseer demodagen

Niets bouwt de liefde op en verkoopt de droom sneller dan een klant die het product zelf ervaart. Als het een nieuw schoonmaakproduct is, organiseer dan een gratis fietsonderhoud les waarbij je klanten de basis kunt leren en tegelijkertijd het product kunt verspreiden. Als het om een fiets gaat, organiseer dan een ochtend of middag op de plaatselijke paden of een nabijgelegen verharde weg, en bied geïnteresseerden gratis gebruik aan.

Overweeg een reclamecampagne

Dit kost geld, maar als je tenminste een Return On Ad Spend (ROAS) kunt genereren, dan is het de moeite waard om een PPC (Pay Per Click) online campagne te overwegen. Hier is een waarschuwing; als je niet bekend bent met PPC, leer het dan niet tijdens een lancering. Neem iemand anders in de arm die weet wat hij op dit gebied doet. Wees duidelijk over wat je PPC doelen zijn – bekendheid, betrokkenheid, leads? Elk doel verschilt sterk van het andere en vereist een aanpak op maat.

Laat het BikeExchange Seller Success team helpen!

In de ruim 15 jaar dat we actief zijn, hebben we de allerbeste – maar ook een aantal behoorlijk glansloze – product listings gezien. Bovendien hebben we uit de eerste hand de verkoopgegevens gezien die bij elke lijst horen en geloof ons als we zeggen dat er een wereld van verschil is. Goede productvermeldingen die innovatief gepromoot worden, zorgen voor meer verkoop. En wij willen dat jij veel verkoopt! We zijn er om je te helpen de allerbeste productvermeldingen te maken, dus waarom neem je niet contact op met je Seller Success Team Leader en laten we een actieplan opstellen dat ervoor zorgt dat het winkelend publiek massaal naar je webwinkel komt!