In deel één van onze Social Media-reeks gaven we je een overzicht van alles wat je bedrijf moet weten over twee van de grootste spelers in de sociale ruimte, Facebook & Instagram. In dit artikel nemen we de basisbeginselen van YouTube, TikTok en Twitter met je door om je een beter inzicht te geven in hun gebruikers en hoe je het meeste kunt halen uit wat ze te bieden hebben!

YouTube

Wacht op dit cijfer… Elke dag kijken mensen over de hele wereld samen een miljard uur naar YouTube. Elke minuut wordt er 500 uur aan videocontent geüpload naar YouTube. Met een verbazingwekkende twee miljard gebruikers is de op één na grootste sociale media-outlet ter wereld potentieel een geweldig marketingkanaal, vooral voor IBD’s in de dynamische fietsindustrie.

Wat is de demografie van YouTube?

Vergeleken met Facebook en Instagram is de doelgroep laag, van midden tiener tot midden dertig en wereldwijd meer vrouwelijk.

Wat kun je doen op een YouTube-account?

We weten dat video koning is als het gaat om SEO. Met een YouTube-account kun je gebruikmaken van een krachtige vorm van marketing die kan bijdragen aan SEO. Je winkel kan bijvoorbeeld zijn BikeExchange productvermeldingen verbeteren door unieke videocontent te maken die je uploadt vanaf je YouTube-kanaal.

Je kunt ook ‘videozoekadvertenties’ maken om het bereik en de betrokkenheid van je doelgroep te vergroten. In navolging van Instagram heeft YouTube ook Stories geïntroduceerd, korte video’s die slechts zeven dagen te bekijken zijn.

Hoe je je YouTube-kanaal kunt verbeteren

Werk aan het opbouwen van kijkersabonnementen.

Houd rekening met metadata bij het kiezen van de titel en beschrijving van je video – SEO speelt hier een krachtige rol.

Kruisbestuiving. Je wilt je video’s delen op al je andere marketingkanalen en op je website, webwinkel, marktplaats, etc., om tegemoet te komen aan SEO-algoritmes (maar ook om waarde te krijgen voor je moeite!).

Upload inhoud regelmatig. Geef zoekalgoritmes geen reden om te denken dat ze een virtueel kerkhof bezoeken!

Like content van andere gebruikers en ga ermee aan de slag.

Een YouTube-kanaal opzetten

Een kanaal is in wezen een account, en het is verplicht als je video’s wilt uploaden, commentaar wilt geven op andere kanalen of afspeellijsten wilt maken. Het is gratis en redelijk eenvoudig om op te zetten, maar je hebt er wel een Google-account voor nodig. Als je echter een persoonlijk Google-account hebt, moet je idealiter een Brand-account voor je bedrijf instellen. Net als bijvoorbeeld Google Analytics kunt u met dit type account toegang geven aan anderen in uw bedrijf, zodat u het operationele werk kunt delen.

Hoe controleer je de prestaties van je YouTube-account?

Je hebt toegang tot de gegevens van je account via YouTube Analytics, die je kunt bereiken in de Studio van je account op je dashboard.

Twitter

Twitter is meer dan een social media platform; het is een online nieuwsportaal waar micro-informatie wordt gecommuniceerd via tweets van maximaal 280 tekens lang.

Wat is de demografie van Twitter?

Het overheersende publiek van Twitter is tussen de twintig en midden dertig, met de op één na grootste leeftijdsgroep tussen midden dertig en eind veertig.

Wat kun je doen op een Twitter-account?

Er zijn verschillende voordelen voor bedrijven op Twitter, waaronder:

Je verbinden met je publiek.

Uw bereik vergroten met een Twitter Takeover.

Snel publieksgegevens verkrijgen via Twitter Polls.

Concurrentie in de gaten houden door Twitter-lijsten aan te maken.

Adverteer met Twitter advertenties.

Profiteer van real-time interesse voor je marketing door Twitter Trending Topics te volgen.

Vergroot je bereik door live audioconversaties te voeren met de recent gelanceerde Twitter Spaces, een directe reactie op de dreiging van Clubhouse.

Hoe je je Twitter-account kunt verbeteren

Gebruik @ gevolgd door de naam van een ander account om hen op de hoogte te brengen van je bericht.

Gebruik hashtags, maar begrijp ze eerst.

‘Feed’ je account – gebruik het regelmatig.

Ga niet publiekelijk om met kleverige situaties. Ga direct.

Like en retweet content van andere accounts.

Gebruik live tweets.

Gebruik visuele signalen zoals GIF’s, foto’s en polls.

Ga een dialoog aan met je publiek en potentiële klanten.

Maak gebruik van Twitter Bladwijzers om tweets later gemakkelijk terug te vinden.

Een Twitter-account aanmaken

Twitter maakt het makkelijk om een account aan te maken, die je vervolgens kunt aanpassen.

Hoe controleer je de prestaties van je Twitter-account?

Een Tweet Activity Dashboard in Twitter Analytics geeft je realtime gegevens over je tweets.

TikTok

Als er ooit een buzz was, dan is het wel TikTok, eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance. TikTok is momenteel het snelst groeiende sociale mediaplatform ter wereld en omarmt de wereldwijde obsessie voor kort, leuk entertainment. Gebruikers delen vaak slim zelf bewerkte korte video’s over elk onderwerp dat ze leuk vinden. Een deel van de magie zit in deze bewerkingen (eenvoudig te maken op de TikTok-app) – gebruikers hebben veel ruimte en creativiteit om vaak zeer onderhoudende en boeiende clips te maken.

Wat is de demografie van TikTok?

De demografie van TikTok is aanzienlijk jonger dan die van andere sociale mediaplatforms. Afhankelijk van het gebied bestaat het leeuwendeel van de gebruikers uit tieners en twintigers.

Wat kun je doen op een TikTok-account?

Laat volgers groeien, betrek ze en activeer ze zelfs als merkambassadeurs door je eigen TikTok Challenge te lanceren, waarbij gebruikers worden aangemoedigd om video’s te maken die in lijn zijn met je merk.

Wees een belangrijk lid van een tribe – sluit je aan bij de juiste trends en speel een zo groot mogelijke rol.

Vermaak je publiek – laat zien hoe eigenzinnig, slim of innovatief je winkel is met montages die zeker in de smaak zullen vallen.

Hoe je je TikTok-weergaven kunt verbeteren

Blijf authentiek – hoe viraal de rage ook is, doe alleen mee als het trouw is aan je merk.

Gebruik hashtags, geluiden en effecten die trending zijn.

Zoals op alle sociale mediaplatforms – ga de dialoog aan met anderen.

Post op piekmomenten.

Als je het bovenstaande volgt, streef dan naar een plek op de For You Page, de startpagina van TikTok, die algoritmisch is ontwikkeld om aan te sluiten bij de smaak van gebruikers. Als je hier aanwezig bent, kan dat je omhoog schieten.

Een TikTok-account aanmaken

TikTok heeft het heel eenvoudig gemaakt om een account aan te maken. Download gewoon de app (zie link eerder) op je telefoon, tik rechtsonder op profiel, vul dit in en hey-presto, je bent klaar om te Tikken en Toksen.

Hoe controleer je de prestaties van je TikTok-account?

Een standaardaccount geeft je geen enkele vorm van gegevens. Met een TikTok Pro-account krijg je wel toegang tot analytics.

BikeExchange houdt van sociale media

Het klinkt misschien alsof het allemaal leuk en aardig is, maar we spenderen een behoorlijke hoeveelheid tijd aan het verzamelen van inzichten op social media, het volgen van trends, nieuwe innovaties en, nou ja, het bekijken van fietsen. Als u aan de rand van een social media-kloof staat en een gids nodig hebt, is ons Seller Success-team er om u te helpen. Of je nu je aanwezigheid op een van de bovenstaande platforms wilt optimaliseren of je wilt richten op andere platforms zoals LinkedIn, Tumblr, WeChat, SnapChat of Pinterest, neem contact met ons op.