Je kunt niet alles voor iedereen zijn. Het is essentieel om je doelgroep te destilleren en te ontwikkelen en de juiste mensen op de juiste manier aan te spreken. Wij laten je zien hoe je je tactiek op koers houdt, zodat je geen kostbaar marketinggeld verliest.

Waarom is een afgebakende doelgroep belangrijk?

Als iedereen je doelgroep is, zul je snel je middelen uitputten om ze allemaal te bereiken! Daarom kun je, door je doelgroep af te bakenen, je concentreren – je kunt je tijd en geld richten op degenen die het meest waarschijnlijk bij je zullen kopen. Zo schaal je je bedrijf duurzaam, betaalbaar en realistisch.

Wat zijn de voordelen van een doelgroep?    

We hebben net geleerd dat een doelgroep een meer strategische en effectieve manier is om je marketingbudget te investeren. Simpel gezegd: het uitkristalliseren van je klantenprofiel verwijdert het dode hout, die groep die niet wil of niet waardeert wat je verkoopt. 

Een duidelijk klantprofiel verduidelijkt ook je communicatie – je boodschappen zijn meer op maat en spreken tot deze klant, zijn behoeften, wensen en pijnpunten. Het kennen van je niche helpt ook om je zakelijke beslissingen op koers te houden; specificiteit voedt de strategie! 

Bovendien, als je als IBD op zoek gaat naar investeringen, moet je slimme investeerders een duidelijke, goed geplande route naar de eindklant laten zien. Je ondernemingsplan is je blauwdruk, die een grondige doelmarktanalyse moet bevatten. Investeerders weten dat een wijd uitgeworpen net meestal geen vis vangt, laat staan de juiste. 

Google Analytics - Targetting Customers

Hoe kun je je doelmarkt definiëren?    

We hebben zojuist een ondernemingsplan aangestipt, en dit zou je eerste stap moeten zijn. Het uitvoeren van een grondige marktanalyse is fundamenteel om je doelmarkt te begrijpen. Als dit gedaan is, heb je andere manieren om je doelmarkt te definiëren:

Analyseer je gegevens

Krijg toegang tot je gegevens om diep te duiken in de potentiële kopers die jou bezoeken. Google Analytics, online marktplaats rapportagedashboards, inzichten uit reclamecampagnes en formulieren voor klanten enquêtes; zijn allemaal geldige gegevenskanalen die je kunt bekijken en waarvan je kunt leren.

Bekijk je concurrentie

Wie zijn je concurrenten? Zoek uit met wie ze praten en hoe. Het bekijken van de marketingcampagnes van je concurrenten zal precies de persoon blootleggen op wie jij je wilt richten.

Ga in gesprek met je klanten

Behandel je kopers niet als vreemden! Leer ze kennen. Als je in de winkel met ze omgaat, stel dan vragen.

  • Hoe hebben ze je leren kennen?
  • Wat heeft hen ertoe aangezet vandaag te komen?  
  • Wat interesseert hen?  
  • Hebben ze uitdagingen of zorgen? 

Deze gedetailleerde informatie kan onbetaalbaar zijn, maar het laat de klant ook zien dat je oprecht in hem geïnteresseerd bent. Laat het daar echter niet bij! Bezoek online forums, chatgroepen en social media pagina’s. Ga discussies aan of zweef op de achtergrond rond om te leren. Dit is het soort activiteit waardoor je een echt en grondig begrip krijgt van je doelmarkt. 

Je hebt het inderdaad niet meer over de basis van geografie en geslacht. In plaats daarvan ontdek je gedragsinzichten en psychografische gegevens, die je kunnen helpen ongelooflijk op maat gemaakte beslissingen te nemen die o zo on-point zijn voor je klant. 

Gebruik de leadgeneratietools van advertentieplatforms

Leadgeneratie kan een krachtig middel zijn om je doelgroep te identificeren en te laten groeien. Een voorbeeld hiervan is een reclamecampagne die bedoeld is om je database te laten groeien. Grote sociale media platforms zoals Facebook en Google hebben goed geoliede leadgeneratie mogelijkheden (maar vergeet niet dat een tool slechts zo goed is als de vakman die hem gebruikt!).

Herzie regelmatig je doelmarkt

Dingen veranderen voortdurend, en dat geldt ook voor je klanten. Mensen groeien, de cultuur verschuift en de technologie gaat vooruit. Je doelmarkt is nu en in het oneindige niet in steen gebeiteld – het is een vloeibare, dynamische entiteit die in de loop der tijd zal veranderen. Voorkom dus dat je zelfgenoegzaam bent; zorg ervoor dat je regelmatig controleert en evalueert op wie je je richt, voor het geval ze zijn gaan verschuiven, en je nog steeds met ze mee moet bewegen. 

Advertising to a Target Market

Adverteren voor een doelmarkt

Hoe adverteer je bij je doelmarkt.

Nu je je doelgroep kent, hoe maak je reclame voor hen? Het goede nieuws is dat je marketingtactieken net zo breed kunnen zijn als je doelgroep een niche is!

Ontwikkel zinvolle inhoud

Als je je publiek kent, kun je je op hen richten met zinvolle inhoud op maat. Personalisatie is de sleutel.

Gebruik hashtags op sociale media die je publiek gebruikt

Dit wordt een steeds grotere uitdaging, gezien de mate van concurrentie, maar het opnemen van hashtags in je social media strategie kan je nog steeds helpen om je doelgroep te bereiken.

Werk samen met influencers en affiliates

Als je het geluk hebt om invloedrijke connecties te hebben, kan samenwerken met hen een fantastische manier zijn om reclame te maken voor je doelmarkt. Als je vanaf nul begint, zal het je tijd, geld of beide kosten. Maar het kan nog steeds de moeite waard zijn! Overweeg om rechtstreeks contact op te nemen met makers van inhoud. Probeer als alternatief te kiezen voor een platform dat speciaal ontworpen is om je te verbinden, zoals Awin. Zorg er wel voor dat je op de hoogte bent van alle kosten die ermee gemoeid zijn.

Verwijzingsmarketing

Referral marketing is in wezen mond-tot-mondreclame. Een klassiek voorbeeld is het stimuleren van iemand om je bedrijf te delen met zijn sociale media. EG – tag je IBD in hun social media post en ontvang X korting op hun volgende aankoop. Het is een geweldige manier om je doelgroep te laten meebouwen.

Creëer en laat je doelgroep groeien met BikeExchange

Our online marketplace is a single-stop solution for many of your target audience’s needs. Establishing a presence on our platform exposes your bike store to hundreds and thousands of customers. Our marketing team can assist with creative and innovative ways to reach and engage this bike-loving slice of the public. So, contact us today to find out how simply and cost-effectively we can get you started. Make more sales – let us help grow your market.