In deel één van onze Social Media serie gaven we je een overzicht van alles wat je bedrijf moet weten over twee van de grootste spelers in de sociale ruimte, Facebook & Instagram. In dit artikel nemen we de basisbeginselen van YouTube, TikTok en Twitter met je door, om je een beter inzicht te geven in hun gebruikers en hoe je het meeste kunt halen uit wat ze te bieden hebben!

YouTube

Wacht op dit cijfer… Elke dag kijken mensen over de hele wereld samen een miljard uur naar YouTube. Elke minuut wordt 500 uur aan videomateriaal geüpload naar YouTube. Met een verbazingwekkende twee miljard gebruikers is het tweede grootste sociale mediakanaal ter wereld van YouTube potentieel een geweldig marketingkanaal, vooral voor bedrijven en winkels in de dynamische fietsindustrie.

Wat is de demografie van YouTube?

In vergelijking met Facebook en Instagram daalt hij naar beneden, van midden tiener tot midden dertig, en wereldwijd is hij meer vrouwelijk.

Wat kun je doen op een YouTube account?

We weten dat video koning is als het gaat om SEO. Met een YouTube-account kun je een krachtige vorm van marketing inzetten die kan bijdragen aan SEO. Je winkel kan bijvoorbeeld zijn BikeExchange productvermeldingen verbeteren door unieke video-inhoud te maken die je uploadt vanaf je YouTube-kanaal. 

Je kunt ook ‘video discovery ads‘ maken om het bereik en de betrokkenheid van de doelgroep te vergroten. In navolging van Instagram heeft YouTube ook Stories geïntroduceerd, korte video’s die slechts zeven dagen te bekijken zijn. 

Hoe je je YouTube-kanaal kunt verbeteren

 • Werk aan het opbouwen van kijkersabonnementen.  
 • Overweeg metadata bij het bepalen van de titel en beschrijving van je video – SEO speelt hier een belangrijke rol.  
 • Kruisbestuiving. Je wilt je video’s delen op al je andere marketingkanalen en op je website, webwinkel, marktplaats, etc., om tegemoet te komen aan de SEO-algoritmen (maar ook om waarde te krijgen voor je inspanning!).  
 • Upload regelmatig inhoud. Geef zoekalgoritmen geen reden om te denken dat ze een virtueel kerkhof bezoeken!  
 • Like de inhoud van andere gebruikers en ga ermee aan de slag. 

Hoe je een YouTube-kanaal opzet

Een kanaal is in wezen een account, en het is verplicht als je video’s wilt uploaden, commentaar wilt geven op andere kanalen of afspeellijsten wilt maken. Het is gratis en redelijk eenvoudig op te zetten, hoewel je er wel een Google-account voor nodig hebt. Maar als je een persoonlijk Google-account hebt, moet je idealiter een Brand-account voor je bedrijf instellen. Net als bijvoorbeeld Google Analytics kun je met dit type account toegang geven aan anderen in je bedrijf, zodat je het operationele werk kunt delen.

Hoe controleer je de prestaties van je YouTube-account?  

Je hebt toegang tot de gegevens van je account via YouTube analytics, die je kunt bereiken in de Studio van je account op je dashboard.


guide-to-social-media-7

Twitter 

Twitter is meer dan een social media platform; het is een online nieuwsportaal waar micro-informatie wordt gecommuniceerd via tweets van maximaal 280 tekens lang.

Wat is de demografie van Twitter?

Het overheersende publiek van Twitter is van midden twintig tot midden dertig, met de op één na grootste leeftijdsgroep van midden dertig tot eind veertig.

Wat kun je doen op een Twitter account?  

Er zijn verschillende voordelen voor bedrijven op Twitter, waaronder: 

guide-to-social-media-8

Hoe je je Twitter account kunt verbeteren  

 • Gebruik @ gevolgd door de naam van een ander account om hen op de hoogte te brengen van je bericht.  
 • Gebruik hashtags, maar begrijp ze eerst.  
 • ‘Feed’ je account – gebruik het regelmatig.  
 • Ga niet publiekelijk om met kleverige situaties. Ga direct te werk.  
 • Like en retweet content van andere accounts.  
 • Gebruik live tweets.  
 • Gebruik visuele signalen zoals GIF’s, foto’s en polls.  
 • Ga de dialoog aan met je publiek en potentiële klanten.  
 • Maak gebruik van Twitter Bookmarks om tweets op een later tijdstip gemakkelijk terug te vinden. 

Hoe zet je een Twitter account op

Twitter maakt het eenvoudig om een account op te zetten, die je vervolgens kunt aanpassen.

Hoe controleer je de prestaties van je Twitter-account?

Een Tweet Activity Dashboard in Twitter Analytics geeft je real-time gegevens over je tweets.


guide-to-social-media-4

TikTok 

Als er ooit een buzz was, dan is het wel TikTok, eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance. TikTok, momenteel het snelst groeiende social media platform ter wereld, omarmt de wereldwijde obsessie voor kort, leuk vermaak. Gebruikers delen vaak slim zelf bewerkte korte video’s over elk onderwerp waar ze zin in hebben.  Een deel van de magie zit in deze bewerkingen (gemakkelijk te maken op de TikTok app) – gebruikers hebben veel ruimte en creativiteit om vaak zeer onderhoudende en boeiende clips te maken.

What is the TikTok demographic? 

De demografie van TikTok is aanzienlijk jonger dan die van andere sociale mediaplatforms. Afhankelijk van het gebied bestaat het leeuwendeel van de gebruikers uit tieners en twintigers.

What can you do on a TikTok account? 

 • Laat volgers groeien, betrek ze, en activeer ze zelfs als merkambassadeurs door je eigen TikTok Challenge te lanceren, die gebruikers aanmoedigt om video’s te maken die aansluiten bij je merk.   
 • Wees een belangrijk lid van een tribe – sluit je aan bij de juiste trends en speel een zo groot mogelijke rol.  
 • Vermaak je publiek – laat zien hoe eigenzinnig, slim of innovatief je winkel is met montages die zeker in de smaak zullen vallen.
guide-to-social-media-5

How to enhance your TikTok views 

 • Blijf authentiek – hoe viraal de rage ook gaat, doe alleen mee als het trouw is aan je merk. 
 • Gebruik hashtags, geluiden en effecten die trending zijn.  
 • Zoals alle sociale mediaplatforms – ga het gesprek aan met anderen.  
 • Post op tijden met veel verkeer.  
 • Door het bovenstaande te volgen, streef je ernaar om op de For You Page, de homepage van TikTok, die algoritmisch is ontwikkeld om de smaak van de gebruikers te complimenteren. Een aanwezigheid hier kan je omhoog schieten.

Hoe zet je een TikTok account op

TikTok heeft het heel eenvoudig gemaakt om een account aan te maken. Download gewoon de app (zie link eerder) op je telefoon, tik rechtsonder op profiel, vul dit in en hey-presto, je bent klaar om te Tik en Tok.

Hoe controleer je de prestaties van je TikTok-account?

Een standaard account geeft je geen enkele vorm van gegevens. Een TikTok Pro account geeft je echter toegang tot analytics.

BikeExchange houdt van sociale media

Het klinkt misschien alsof het allemaal leuk en aardig is, maar we besteden een serieuze hoeveelheid tijd aan sociale media om inzichten te verzamelen, trends en nieuwe innovaties te volgen en, nou ja, fietsen te bekijken. Als je aan de afgrond van een social media canyon staat en een gids nodig hebt, is ons Seller Success team er om je te helpen. Of je nu je aanwezigheid op een van de bovenstaande platforms wilt optimaliseren of je wilt richten op andere zoals LinkedIn, Tumblr, WeChat, SnapChat, Pinterest, neem contact met ons op.