De afgelopen twee jaar zijn mobiele zoekopdrachten met “Waar te koop” + “Bij mij in de buurt” met meer dan 200% gestegen, terwijl “Reparatie bij mij in de buurt” met 100% is gestegen.

Als het gaat om klanten die bij u in de buurt wonen, denkt u er dan over om hen te bereiken via digitale lokale marketing? Maak niet de fout door aan te nemen dat uw fysieke nabijheid uw troefkaart is. De enorme populariteit van ROPO (Research Online, Purchase Offline) betekent dat zelfs het lokale publiek je eerst online wil vinden.

Dus wat is lokale online marketing, waarom werkt het en hoe kun je snel, efficiënt en tegen lage kosten op die trein stappen?

Dat is eenvoudig – hier leest u hoe…

Wat is lokale online marketing?

Er was eens een typische IBD die het nieuws over nieuwe voorraden, winkelattracties, speciale aanbiedingen enz. naar buiten bracht via een krijtbord aan de voorkant, flyers in de winkel, brievenbusmarketing, reclameborden en misschien zelfs lokale radio of tv. Sommige van deze offline strategieën zijn beproefd, andere hebben in de loop der jaren hun glans en conversievermogen verloren. Lokale online marketing neemt hetzelfde fundamentele concept – bedrijven communiceren met potentiële klanten – en maakt het digitaal.

Wat zijn de voordelen van lokale online marketing?

In een notendop zorgt lokale online marketing voor meer leads, sales en conversies.

Dichtbij’

De opkomst van ‘near me’ en soortgelijke zoekvragen is niet minder dan verbazingwekkend. Google’s VP Marketing voor Noord- en Zuid-Amerika, Lisa Gevelber, verwoordde het het best toen ze zei dat het gebruik van de term ‘dichtbij’ bij zoekopdrachten “een vrij sterk signaal van intentie” is. Als iemand zoekt naar een “fietsenwinkel bij mij in de buurt”, dan geeft dat zeker aan dat ze een lokale winkel willen vinden.

Creëert meer bereik

Je mag dan wel een gevestigde naam zijn in je lokale serieuze fietsgemeenschap, maar hoe zit het met alle anderen? Marketing helpt je om top-of-mind te blijven voor de drukke zakelijke forens, de milieubewuste huishoudelijke inkoper, ouders die hun kinderen leren fietsen en nog veel meer. Deze nichemarkten zouden anders misschien niet aan je denken als ze je nodig hebben. Bovendien praat elke klant met andere potentiële kopers in je directe omgeving. We kennen allemaal de kracht van ‘mond-tot-mondreclame’; tevreden klanten worden invloedrijke ambassadeurs die je marketing voor je doen!

Loyaliteit koesteren

Klanten willen lokale bedrijven echt helpen, maar alleen als ze de klanten op de juiste manier van dienst zijn. Een lokale gemeenschappelijkheid is een goed uitgangspunt voor het ontwikkelen van loyaliteit.

Bouwt relaties op

De beste zakelijke relaties ontstaan door face-to-face interactie. Jezelf online vermarkten en klanten naar de winkel lokken helpt om sterkere relaties op te bouwen. Dat leidt tot vertrouwen en vertrouwen leidt tot de status van voorkeursleverancier.

Hoe kun je je IBD snel, gemakkelijk en kosteneffectief op de markt brengen?

Het goede nieuws is dat je genoeg kunt doen om je IBD op de markt te brengen zonder je budget te overschrijden. Het enige wat u nodig hebt, is wat tijd! Maar laten we eerst zorgen dat je in de lijst komt te staan…

Google Mijn Bedrijf Gids

Google Mijn Bedrijf is een gratis vermelding die de belangrijkste gegevens van je IBD in een gebruiksvriendelijk formaat aan de rechterkant van het scherm in de zoekmachineresultaten weergeeft. Een vermelding hier genereert niet alleen een groter bereik en lokale klantenbinding, maar het helpt ook om je bedrijf geloofwaardiger te maken.

Yext Bedrijvengids

Een samenwerking tussen Yext en Yahoo heeft geresulteerd in een gratis bedrijvengids op meer dan 50 online diensten, waardoor het eenvoudig is om jezelf te vestigen op een groot aantal belangrijke platforms die bezocht worden door je lokale klanten.

Bing

Bing, de zoekmachine die eigendom is van Microsoft, is de op één na grootste zoekmachine na Google. Hoewel de aanwezigheid van Bing in sommige markten nog steeds groeit, respecteren veel retailers Bing voor het leveren van kwaliteitsresultaten in plaats van kwantitatief verkeer. Niet verwerpen.

Apple Kaarten

Bing mag dan wel kwaliteit leveren, maar Apple Maps heeft een kwantitatief hoogstandje. Ongeveer drie van de vier iOS-gebruikers gebruiken Apple Maps en Apple verklaarde in 2019 dat er ongeveer 900 miljoen actieve iPhones zijn en 500 miljoen andere apparaten, waaronder Macs, iPads, Apple Watches, enz.

Zorg voor een lokale aanwezigheid op relevante online marktplaatsen

Online marktplaatsen zoals BikeExchange zijn grote spelers als het gaat om lokale marketing. Dankzij een combinatie van betaalde activiteiten en expertise op het gebied van zoekmachineoptimalisatie scoren we hoog op de meeste betaalde en organische lokale zoekwoorden. Het is belangrijk om aanwezig te zijn op dergelijke marktplaatsen zodat je top-in-line bent voor lokale zoekresultaten.

Overweeg lokale zoekmachineoptimalisatie

Welke zoektermen zijn specifiek voor jouw gebied? Ontdek veelgebruikte zoektermen in jouw gemeenschap en zorg ervoor dat jouw website hierop inspeelt. Zoals gezegd is BikeExchange goed thuis in SEO en het in kaart brengen van zoekwoorden, en we geven je graag advies.

Optimaliseer je website voor alle apparaten

Maak niet de fout om een site te bouwen voor de PC en deze vervolgens niet gebruiksvriendelijk te maken voor alle apparaten, vooral mobiel. Mobiel is nu goed voor de helft van het wereldwijde online verkeer, wat betekent dat geen enkel bedrijf zich apparaatdiscriminatie kan veroorloven!

Verzamel lokale getuigenissen

We hadden het eerder al over mond-tot-mondreclame. De kracht van sociaal bewijs staat buiten kijf. Je eigen anekdotisch bewijs is waarschijnlijk alle overtuigingskracht die je nodig hebt, toch? Hoe vaak zou jij een hotel boeken met een beoordeling van een halve ster? Hoe waarschijnlijk is het dat je die online aankoop doet als de verkoper een consistente vijfsterrenverkoper is? Zorg ervoor dat je op zoek gaat naar lokale getuigenissen en maak er gebruik van. Laat ze niet alleen achter op Facebook, Google of andere beoordelingssites van derden zoals TrustPilot. Maak er een maaltijd van! Maak er memes van en post ze regelmatig op sociale media zodat volgers regelmatig van je tevreden klanten horen.

Sociale media

Nu we het toch over sociale media hebben, zorg ervoor dat je lokale likes en volgers aanmoedigt, want dit is een uitstekende kans om te groeien in je gemeenschap. Overweeg voor de beste resultaten een combinatie van organische en betaalde activiteiten. Waarom niet elke gelukkige lokale klant fotograferen en hun aankoop profileren (zorg ervoor dat je vooraf hun schriftelijke toestemming hebt, om nog maar te zwijgen van je GDPR-beleid)? Promoot winkelritten, bied lokale giveaways aan, steun lokale fietsevenementen en goede doelen in het algemeen. Wees een waardevol en gewaardeerd lid van je gemeenschap en zorg ervoor dat je dat ook uitdraagt.

Netwerk met andere lokale bedrijven

Wie is er nog meer actief in jouw buurt en hoe kunnen jullie elkaar helpen? Kun je samenwerken met reisorganisaties of hotels en gasten korting geven op het huren van fietsen? Kun je gratis fietscontroles aanbieden op de plaatselijke basisschool? Heeft de populaire bakker verderop een fiets nodig voor zijn thuisleveringen, en kan hij je merken met elke trap die hij neemt? Samenwerken met bedrijven kan resulteren in gedeelde sociale media-activiteiten, wederzijdse directe e-mailberichten en misschien zelfs een gecombineerde online betaalde campagne (verdubbel de kracht van je uitgaven!). Begin online te zoeken en ontdek wie vatbaar is voor enkele innovatieve ideeën.

Lokale online marketing is cruciaal voor het succes van je bedrijf. Hoewel er veel manieren zijn om je bedrijf bekend te maken in jouw gemeenschap, kost niet alles geld. Begin met laaghangend fruit zoals online vermeldingen en getuigenissen. Zodra deze snelle voordelen zijn bereikt, kunt u tijd investeren in de lange, langzame maar krachtige verbranding van SEO. Investeer vervolgens een deel van uw winst in betaalde lokale online marketing en profiteer van de algoritmes die worden aangereikt door de online goliaths zoals sociale media en zoekmachines.

Voel je vrij om bij elke stap contact op te nemen met het team van BikeExchange. Wij zijn ’s werelds grootste online marktplaats voor alles wat met fietsen te maken heeft en werken samen met meer dan 1600 winkels wereldwijd. Of jouw IBD zich nu in een grote wereldstad bevindt of in een klein landelijk gebied, lokale online marketingprincipes blijven hetzelfde. Dat weten we maar al te goed en we delen onze kennis graag met jou. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gesprek!