Sociale medianetwerken waren ooit een mogelijkheid voor bedrijven om contact te leggen en te communiceren met een virtueel netwerk. Tegenwoordig zijn het zeer geavanceerde online hulpmiddelen voor verkoop, reclame, marketing en het opbouwen van een stam. Daarom hebben we deze one-stop-shop samenvatting samengesteld van alles wat je bedrijf moet weten over twee van de grootste spelers in de sociale ruimte, Facebook & Instagram.  

Facebook 

Nu eigendom van Meta, blijft Facebook het grootste sociale medianetwerk ter wereld, met zo’n 2,91 miljard actieve gebruikers per maand.

Wat is de Facebook demografie?

Over het algemeen zijn de meest productieve Facebook-gebruikers (19%) mannen in de leeftijd van midden twintig tot midden dertig. Laat dit echter helemaal geen leidraad zijn voor de potentiële demografie van je winkel. Sociale media platforms zijn een beetje als Rome – bouw het, en ze zullen komen (mits je alle juiste vakjes aanvinkt)!

Wat kun je met een Facebook account?

Meta blijft de functies van Facebook ontwikkelen. De huidige opties voor je winkel zijn onder andere: 

 • Promoten – inhoud publiceren (tekst-, beeld- of videoposts, blogartikelen, het delen van andermans inhoud).
 • Adverteren door middel van Facebook advertentie campagnes.
 • Geef live demo’s, tutorials, beantwoord FAQ’s, interviews, ‘cross’ van een lokaal fietsevenement – stream als een mediakanaal met Facebook Live video.
 • Geef een overzicht van diensten – voeg een dienstenpagina toe.
 • Reageer op vragen van klanten/ communiceer privé – Facebook messaging (geïntegreerd met je pagina) met je netwerk.
 • Maak verkopen – zet een winkel op (scroll naar beneden voorbij Instagram en ontdek meer).
 • Bouw je stam – creëer een gesloten gemeenschap (of groep mensen) – zie dit als je VIP-leden. 
guide-to-social-media-facebook-2

Hoe je je Facebookpagina kunt verbeteren

 • Richt je pagina correct in – kies voor een goede profielafbeelding, alle bedrijfsinformatie, enz.  
 • Post niet te veel. Je wilt niet spammy overkomen.  
 • Zoek uit wanneer de meeste van je volgers online zijn en post dan.  
 • Ga live. 
 • Zet een Facebook gemeenschap op en koester die.  
 • Reageer altijd op reacties.  
 • Ga in gesprek met anderen en probeer het gesprek op gang te brengen.  
 • Moedig feedback van volgers aan – vraag openlijk wat je publiek ergens van vindt. Dit bevordert niet alleen een geweldige relatie, het levert vaak onschatbare gegevens op.  
 • Deel de inhoud van anderen.  
 • Wees niet bang om je best presterende berichten opnieuw te gebruiken. Zorg dat er adempauze is, maar, zeker, recycle premium content! Het werkte niet voor niets de eerste keer. 

Hoe je een Facebook-pagina opzet

Het duurt slechts enkele minuten en kost niets om de kale basis van een bedrijfsaccount op te zetten. Je hebt je bedrijfsnaam, e-mail, een profielfoto (de afbeelding die min of meer dient als je avatar) en een omslagfoto (de achtergrondfoto die bovenaan je pagina verschijnt) nodig. Lees meer over het opzetten van je zakelijke Facebook pagina.

guide-to-social-media-facebook-1

Hoe controleer je de prestaties van je Facebook account?

Je hebt twee opties – anekdotisch en metrisch. Als beheerder van het account krijg je een idee van de prestaties door de betrokkenheid van de gemeenschap – hoeveel mensen je berichten bekijken of erop reageren, de mate van navraag die berichten genereren, enz. Subjectief gezien kun je naar de bovenkant van je pagina gaan, op Insights klikken en gegevens opvragen. 

guide-to-social-media-instagram-2

Instagram 

Ook eigendom van Meta, is Instagram het jongere broertje van Facebook. Maar met meer dan 1 miljard gebruikers vorig jaar nadert het zijn oudere, grotere familielid. Waar Facebook alleen tekst kan ondersteunen, gaat het bij Instagram om de visuals. Leid met een foto of video en laat het beeld het meeste spreken.

#Hashtagging on Instagram  

Een ander cruciaal verschil tussen deze twee sociale mediagiganten is hashtagging, dat vanaf dag één op Instagram werd gebruikt en fundamenteel is voor hoe het werkt. Hoewel Facebook het concept heeft overgenomen, doet het dat in veel mindere mate en kan het er een beetje amateuristisch uitzien. De hashtags (die op Twitter enorm zijn, lees hieronder meer) werken als een soort virtuele map. Als je bericht een hashtag gebruikt en je account is ingesteld op openbaar, dan maakt dit bericht automatisch deel uit van de groep die je in je hashtag hebt geselecteerd. Bijvoorbeeld:

#wheretheworldrides 

Dit betekent dat iedereen die zoekt op #wheretheworldrides jouw bericht kan zien, samen met de duizenden anderen die tegelijkertijd ook die hashtag gebruiken. Dus, met andere woorden, het is een poging om meer ogen op je bericht te krijgen of om de zichtbaarheid van je merk te vergroten bij een relatieve niche-doelgroep (hoewel pas op, want bepaalde hashtags kunnen heel verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van wie ze gebruikt). Als vuistregel geldt: hoe meer hashtags je gebruikt, hoe wanhopiger je lijkt om aandacht en of verkeer te trekken. Kwaliteit gaat hier boven kwantiteit. Hashtag alleen woorden die inhoud opleveren – iets als #them hashtaggen is gewoon tijdverspilling en suggereert dat de poster niet begrijpt wat hij doet.

Hashtaggegevens kunnen een krachtig marketinginstrument zijn. Als dit iets is wat je van plan bent serieus te nemen, is het de moeite waard om een account aan te maken bij een bedrijf als HootSuite om toegang te krijgen tot gegevens en beter geïnformeerde beslissingen te nemen.

Wat is de demografie van Instagram?  

De grootste advertentie-leeftijdsgroep is midden twintig tot midden dertig, mannelijk verdeeld. Interessant is echter dat vanaf midden dertig het geslacht omslaat naar vrouwen.

Wat kun je doen met een Instagram account?

Net als zijn oudere zusje is Instagram geëvolueerd om zichzelf zo aantrekkelijk en breed mogelijk relevant te maken voor alle gebruikers, inclusief zakelijke accounts. De huidige functies van Instagram waarover je kunt beschikken zijn onder andere: 

 • Promoten – nogmaals, dit is vooral een visueel netwerkinstrument, dus het draait allemaal om het plaatsen van afbeeldingen en video’s. Dat gezegd hebbende, kun je bijvoorbeeld blogartikelen promoten door ze tijdelijk aan je profiel toe te voegen. Je plaatst dan een afbeelding die relevant is voor de blog en voegt tekst toe zoals “link in bio” aan het eind van je geschreven postsamenvatting.
 • Zet advertentie campagnes op.
 • Met zakelijke Instagram-accounts kun je posts inplannen, wat een enorme bonus kan zijn voor drukke winkels.
 • Branding – functies zoals Instagram Stories, die verschijnen in die ronde icoontjes bovenaan je pagina, zijn korte en vluchtige (24u) mogelijkheden om plezier te hebben met je merk en iets vluchtigs maar pakkends te posten.
 • Je kunt ook gebruikmaken van Instagram Reels, waar je videocontent kunt plaatsen.
 • Reageer op vragen van klanten/ communiceer privé – Instagram direct, evenals de zeer handige Quick Replies, helpen je om snel en vaak moeiteloos direct met de klant te communiceren.
 • Maak verkopen – zet een Instagram shop op (zie hieronder voor meer).

Hoe je je Instagram account kunt verbeteren

 • Zorg dat je bio compleet en verleidelijk is.  
 • Houd een regelmatig plaatsingsschema aan, zodat volgers je posts verwachten en niet verdwalen in drukke feeds.  
 • Zorg ervoor dat er overal naar je account wordt verwezen – je website, e-mailhandtekening, op je andere sociale media-accounts, ingebed in het einde van videocontent, enz.  
 • Betaal nooit voor nepvolgers. Het is kortetermijnwinst voor lange termijn pijn, en bovendien wordt het duidelijk op het moment dat een account 50.000 volgers laat zien en zijn berichten gemiddeld tien likes hebben. 
 • Moedig beïnvloeders aan om je inhoud te delen of je te taggen.  
 • Onderzoek hashtags voordat je ze gebruikt.  
 • Plaats afbeeldingen en video’s waarvan je weet dat ze je echt zullen boeien – dit is niet de plaats voor een saaie presentatie of hoempapa reclame. guide-to-social-media-instagram-1

Hoe je een Instagram-account opzet

Net als Facebook is het ook gratis en redelijk eenvoudig om een Instagram bedrijfsaccount op te zetten.

Hoe controleer je de prestaties van je Instagram-account?

Net als Facebook biedt ook Instagram een sectie ‘Insights‘ die je gegevens geeft over de prestaties van je account.

Facebook en Instagram winkels

Als onderdeel van je omnichannel strategie zou je bedrijf actieve Facebook– en Instagram-shops moeten hebben. Beschouw dit als een ander virtueel winkelpand in je portfolio. Dit is geenszins een alternatief of vervanging voor je website, je aanwezigheid op BikeExchange of een ander online initiatief. Integendeel, een robuuste omnichannel strategie omvat al deze en meer om de verkoop, het bereik en de merkbekendheid te maximaliseren. 

In dit geval zal de ene winkel naadloos beschikbaar zijn op beide belangrijke sociale media platforms. Producten worden gecategoriseerd en tentoongesteld in ‘collecties’. Om deze collecties te maken, moet je eerst een catalogus van producten samenstellen. Je kunt dit doen via je Commerce Manager pagina, met de optie om producten handmatig of via een datafeed te uploaden. Vervolgens stel je de collecties samen die je wilt en hoe je storefront eruitziet.

Het klinkt misschien alsof het allemaal leuk en aardig is, maar wij besteden een serieuze hoeveelheid tijd aan sociale media om inzichten te verzamelen, trends en nieuwe innovaties te volgen en, nou ja, fietsen te bekijken. Als je aan de afgrond van een social media canyon staat en een gids nodig hebt, is ons Seller Success team er om je te helpen. Neem contact met ons op, of je nu je aanwezigheid op een van de bovenstaande platforms wilt optimaliseren of je wilt richten op andere zoals LinkedIn, Tumblr, WeChat, Snapchat en Pinterest.